21 juni 2022

Nergiz Vers Winkel (te) goed bewaard geheim van Gemert

GEMERT – Een bezoek aan Nergiz Vers Winkelin Gemert is een feest voor alle zintuigen. Al het vers komt je in een rijk kleur-, geur- en smaakpalet tegemoet. Ondertussen geeft eigenaresse Nadirse Malgaz kooktips en serveert ze zelfgemaakte baklava.

“Ik heb producten van een goede kwaliteit voor een goede prijs”, zegt Nadirse Malgaz beslist. “Ik maak eigenlijk nooit reclame. Maar dat hoor ik van veel mensen terug.”

Daarmee vertelt de eigenaresse van Nergiz Vers Winkel maar het halve verhaal. Het assortiment in haar winkel, gevestigd in de Virmundtstraat op nummer 63, is een minstens even grote troef als de prijs-kwaliteitsverhouding van haar producten. Dat assortiment is buitengewoon breed en Arabisch en Turks georiënteerd, waarbij het vers een belangrijke plus vormt. Verse groentes en vers fruit bijvoorbeeld, maar ook vlees, olijven en baklava. “Die baklava maak ik altijd zelf”, zegt Nadirse. “En ook daar krijg ik veel complimenten voor.”

Nadirse opende haar verswinkel, op de hoek met de Wilhelminalaan, zo’n zeven maanden geleden. Aan die opening gaat een bijzonder verhaal vooraf. Nog geen vijf jaar geleden ontvluchtte de Koerdische Nadirse Turkije. “Mijn huis is vijf keer verwoest”, vertelt ze. “En ik heb drie winkels gehad. Die zijn ook allemaal weg.”

Zij besloot de oorlog met haarvier  kinderen te ontvluchten en richtte haar vizier op Nederland. “Een moeilijke reis”, vertelt ze. “We hebben tien dagen in een vrachtwagen gezeten en moesten maar hopen dat we veilig aan zouden komen.”

Haar reis eindigde via opvang- en asielzoekerscentra uiteindelijk in Handel, waar ze inmiddels met haar kinderen en nagekomen man Mustafa woont. Naar volle tevredenheid, benadrukt ze: “We hebben lieve buren en ik heb lieve vriendinnen.” Ze lacht: “En ik heb mijn rijbewijs gehaald. Dat kon in Turkije niet.”

Het enige wat eigenlijk nog miste was haar eigen winkel. “Ik wilde weer iets opbouwen”, vertelt ze. “Voor mezelf. Maar ook voor mijn kinderen.” De toekomst ligt in Nederland, wil ze maar zeggen. “In Turkije is het voor mij en mijn gezin niet veilig. En ik wil niet nog eens alles kwijtraken.”

Wie Nergiz Vers Winkel binnenstapt ziet direct het organisatie-talent van Nadirse. Ondanks het beperkte oppervlak is de winkel ruim opgezet. De rijke sortering groente en fruit valt in het oog. Met fruit dat mensen soms niet kennen”, wijst Nadirse op de schappen. Mispels bijvoorbeeld. Of zure pruimen. Maar ook bijvoorbeeld punt-paprikas, bolcourgettes en vijgen.” Behalve verse groente en vers fruit verkoopt Nadirse verse vleeswaren, met kip in de hoofdrol. Ik heb veel producten voor op de barbecue”, laat ze zien. “Maar ook bijvoorbeeld kip-shoarma of hele kippen. En als ik iets niet heb kan ik het altijd bestellen. Al het vlees wordt drie keer per week vers geleverd.”

Daarnaast krijgt Nadirse dagelijks vers Turks brood en Turkse pizza’s geleverd. Samen met haar zelfgemaakte baklava, een rijke sortering olijven, Turkse kazen en yoghurts maakt dat haar vers-assortiment af.

Al dat vers wordt afgewisseld met noten, allerlei soorten Turkse en Arabische thee, koekjes, rijst, en bijvoorbeeld sauzen; in feite alles wat de Oosterse keuken speciaal en smakelijk maakt. Ook een uitgebreide wand met specifieke kruiden ontbreekt niet. “Kruiden zijn heel belangrijk in onze keuken”, vertelt ze. “Als mensen hier komen kan ik laten zien hoe je ze kunt gebruiken. Of ik geef recepten mee.”

Want als haar één ding duidelijk is, is dat ze het haar klanten naar de zin wil maken, besluit ze: “Nog niet zoveel mensen weten dat ik hier zit. En niet iedereen kent de producten die ik heb. Toch hoop ik dat veel mensen naar mijn winkel komen. Want ik heb veel lekkers te bieden.”

Nergiz Vers Winkel

Virmundtstraat 63

5421 BV Gemert

Openingstijden:

Maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur.

Zondag gesloten.

Foto's:


n

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.