25 juni 2022

Programma Gildefeesten in Gemert Vorstendom

GEMERT – Je zou maar 750 jaar oud worden. Dat is toch op zijn minst een feestje waard of misschien wel een groot feest. Het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde uit Gemert pakt daarom groot uit met hun jubileum. De kasteeltuin in Gemert zal nog groener worden dan het al is. In het weekend van 25 en 26 juni zijn er allerlei activiteiten. Onderaan deze tekst vind je het programma met de tijden.

Zoals het al 750 jaar gaat, zal er ook nu voorafgaande aan de feesten eerst een H. Mis plaatsvinden in de St. Jansonthoofding in Gemert. In deze H. Mis zal ook de pastoor uit het Duitse Helmighausen deelnemen. In de kerk zal het een groot ceremonieel zijn met vlaggen en trommen. Aansluitend aan de Mis is er een receptie in de tent in de kasteeltuin.

In de kasteeltuin staat een flinke tent waar een groot feest gevierd gaat worden, waarbij iedereen welkom is. De Gruunnodigt heel Gemert en daarbuiten uit voor het feest van 750 jaar bestaan. De avond begint om 21.00 uur en het Gemert/Laarbeekse orkest Five4you zal de feestvreugde doen verhogen. Good-old DJ Bernard, bekend als de DJ van het Vossenkamp en ’t Höfke vroeger, zal de oude tijden opnieuw laten herleven. De feestavond is geheel gratis.

Er zijn ongeveer 30 Gildes uit de hele regio, die aanwezig zijn op deze Gildefeesten. Zelfs het Duitse gastgilde Sankt Sebastian Schützenbruderschaft 1895 Helminghausen is het hele weekend aanwezig. Zij paraderen mee in de optocht. De route van de optocht is als volgt: Kasteellaan, Kapelaanstraat, Julianastraat, Irenestraat, Gelind, Virmundtstraat, Cortenbachstraat, Grootmeesterstraat, St. Serverusstraat, Vroonhof, Virmundtstraat, Kerkstraat, Ridderplein, H. Geestlaan. Daarna zal er een spectaculaire opmars op het voetbalveld van het kasteel plaatsvinden. Een jury onder leiding van de TV bekende Gemertenaar Arno Kantelberg bepalen wie met de eerste prijs naar huis gaat.

Uiteraard zullen de Gildebroeders met elkaar de strijd aangaan in diverse wedstrijden. Deze traditionele wedstrijden, die al eeuwenoud zijn, vinden plaats op het voetbalveld in de kasteeltuin, in de ommuurde tuin en zelfs op het weiland achter het kasteel. Er zijn wedstrijden in trommelen, vendelen, standaardrijden, schieten en handboogschieten. Zelfs het publiek kan deelnemen aan wedstrijden, maar dan alleen in het schieten van plaatjes met het fototoestel. Wie het meest perfecte Gilde plaatje maakt, wordt onderscheiden met een zilveren schild van de schut, welk uitgereikt wordt tijden het Koningschieten op zondag 17 juli. Deskundige mensen beoordelen de foto’s. Heb je een mooie foto gemaakt in dit weekend, stuur deze dan op naar gruunskut@gmail.com.

Programma

Zaterdag 25 juni

18.00 Plechtige Gildemis in de St. Janskerk
20.00 Receptie in feesttent
21.00 Groot Gildefeest met Five4You en DJ Bernard Janssen

Zondag 26 juni

12.30 Optocht deelnemende gilden door centrum Gemert

14.15 Massale opmars op kasteel terrein

15.00 Aanvang diverse wedstrijden, o.a. vendeliers, tamboers, standaardrijders en schutters

19.00 Prijsuitreiking in feesttent

Locatie Kasteel Gemert. Beide dagen gratis toegang

Foto's:


G