30 juni 2022

Slagwerkers van St. Cecilia op weg naar Wereld Muziek Concours

MILHEEZE – De slagwerkgroep van St. Cecilia musiceert al tientallen jaren op buitengewoon hoog niveau. Op zaterdag 9 juli gaan de slagwerkers uit Milheeze dat niveau etaleren op een bijzonder podium; dat van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Door Siel Peijs

De slagwerkers uit Milheeze afficheren zichzelf graag met SOW; Slagwerk Op Wereldniveau. Hoewel die term met een knipoog gebruikt wordt, zit er waarheid in de humor van de percussionisten. Op zaterdag 9 juli reizen ze af naar het Zuid-Limburgse Kerkrade om deel te nemen aan het vermaarde Wereld Muziek Concours. “Het mooiste podium dat je als amateurmuzikant kunt halen”, vertelt Harrie van Otterdijk, dirigent van de slagwerkgroep van St. Cecilia uit Milheeze. “Op dat podium willen we heel graag uitpakken.”
Deelname aan dat vierjaarlijkse concours, dat de hele maand juli duurt en tal van muziekgenres kent, is bepaald geen vanzelfsprekendheid. Muziekgezelschappen moeten vooraf aantonen dat ze op een zeker niveau musiceren om voor inschrijving in aanmerking te komen. Vervolgens vindt ook nog loting plaats.
“Gelukkig zijn we weer geslaagd”, zegt Toinne van Heuven, die er ook bij was toen St. Cecilia in 2009 en 2013 deelnam, lachend. “Een mooie uitdaging”, voegt slagwerker Mario de Corte toe.
De slagwerkers uit Milheeze, die voor de gelegenheid worden bijgestaan door een concertpianist, gitarist, basgitarist, toetsenist en drummer, komen uit in de Eerste Divisie, het op één na hoogste niveau. Op 9 juli nemen ze het in Theater Kerkrade op tegen vier andere percussie-gezelschappen. “Tegenstanders van formaat”, weet Van Heuven. “Dus we zullen optimaal moeten presteren.”
Dat ze op een dergelijk hoog niveau acteren is met name te danken aan Van Otterdijk, zeggen Van Heuven en De Corte eensgezind. “Harrie is niet alleen onze dirigent. Hij is ook docent en verzorgt de opleiding van nieuwe muzikanten”, vertelt De Corte. Van Heuven: “De opleiding sluit daardoor naadloos aan bij wat hij met onze groep voor ogen heeft. Dat werkt heel goed.”
“Het is de wisselwerking”, kaatst Van Otterdijk de bal terug. “We hebben een hechte groep die nauwelijks verloop kent. En we worden vanuit het bestuur op alle mogelijke manieren ondersteund. Dat samen creëert de mogelijkheid om op hoog niveau muziek te maken.”
De slagwerkgroep zal in Kerkrade met vier muziekstukken van zich laten horen. Diverse werken, belooft Van Otterdijk: “Van populair tot klassiek. Er zit alles in, zodat we goed kunnen laten zien wat we allemaal in huis hebben.” Hij noemt het nummer Cantus, dat door de bekende percussionist Matthijs van Driel exclusief voor de slagwerkgroep van St. Cecilia is gecomponeerd met het oog op deelname aan het Wereld Muziek Concours. “Een heel complex stuk”, zegt Van Otterdijk. “Het laat melodisch slagwerk klinken als gezang. En er zitten ook nog eens stereo-effecten in, waardoor het echt het uiterste van onze muzikanten vergt.”
Om op 9 juli optimaal voor de dag te komen repeteren de slagwerkers twee keer per week, op dinsdagavond en op zaterdag. “En we hebben ook nog onze concerten om alles onder de knie te krijgen”, zegt Van Heugten. Broodnodig, voegt De Corte toe: “We kunnen vanwege corona pas sinds januari weer samen muziek maken. Voor die tijd konden we niet meer doen dan alles zo goed en kwaad als ging onderhouden.”
Aan een uitspraak over hun kansen in Kerkrade durven muzikanten en dirigent zich dan ook niet te wagen. “Als iedereen op top-niveau gepresteerd heeft, dan is het goed”, vindt Van Heugten. Van Otterdijk: “Als we samen een euforisch gevoel hebben op het moment ik de laatste noot afsla. Die kik, daar gaat het om.”

Op vrijdag 8 juli houdt de slagwerkgroep van St. Cecilia uit Milheeze de generale repetitie voor deelname aan het Wereld Muziek Concours. Samen met het Slagwerkensemble van het Helmonds Muziek Corps, dat op zaterdag 15 juli aantreedt in Kerkrade, wordt een concert gegeven in De Eendracht in Gemert. Dat concert begint om 20.00 uur en is voor iedereen gratis te bezoeken.
Het optreden op 9 juli, dat om 19.20 uur begint, is vanuit thuis te volgen via een livestream; zie: www.wmc.nl.

Mario de Corte in actie.

Foto's:


0