08 juni 2022

Toneelgroep De Kern komt met iets nieuws: een zeer eigentijdse Repelsteeltje

HANDEL – Wanneer je in het kader van de komende uitvoering van ‘Repelsteeltje’ door toneelgroep De Kern plots tegenover koningin Juliana en prins Bernhard zit, dan heb je aan de geachte lezer – aan u dus – wat uit te leggen. Dat gaan we doen!

Door Simon van Wetten

Het wordt een ander verhaal dan de traditionele Repelsteeltje-sage. De gebroeders Grimm plaatsten destijds het klassieke sprookje over Rumpelstilzchen in de categorie ‘Kinder- und Hausmärchen’. Dat ‘Haus’ klopt in dit geval niet, want we hebben het hier uiteraard over de locatie van het wonderschoon gelegen openluchttheater in Handel.
Tegenover mij zitten Sandra Bexkens alias koningin Juliana en Rody Hermkens, die bij wijze van oefening alvast met dat typische prins Bernhard-accent praat. Zij leggen uit: “Ons eigen koningshuis wordt in het toneelstuk betrokken. Aanvankelijk als twee losse verhalen, maar die raken in de loop van het spel met elkaar verweven. Voor het eerst gaat De Kern uit van mensen die echt hebben bestaan. Deze toneelbewerking is bedacht door Don Duyns, de schrijver die ook de door ons gespeelde versie van ‘De Gelaarsde Poes’ heeft bedacht.”

Met een knik naar Rody und sein Nederdeutsche sprache vraag ik of Juliana en Bernhard ook heel herkenbaar worden neergezet. “Jazeker, ganz karakteristiek. Die liebe Juliana und de prins die altaid geld ruikt. Zelfs die Fräulein Greet Hofmans, van die beroemde affaire, spielt mit. Wel is er slechts één dochter, Marijke.”
Natuurlijk is er nog steeds de onmogelijke missie van goud spinnen uit stro. Het blijft immers een sprookje. En Repelsteeltje helpt bij dat spinnen, want hij heeft samen met zijn vrouw Karla een onvervulde kinderwens. Die twee gaan op zoek naar een kindje. U begrijpt, dat gaat escaleren. Maar is het dan nog wel een toneelstuk voor de kinderen? Sandra: “Absoluut. Bernhard en Juliana zijn voor de kinderen gewoon de koning en koningin, zoals die altijd in een sprookje rond schrijden of huppelen.” En Rody vult aan: “Het blijft een leuk en toegankelijk verhaal, geen documentaire. Voor de jonge toeschouwertjes heel aantrekkelijk en goed te volgen, voor de volwassenen vol knipogen naar wat zich ooit op Soestdijk heeft afgespeeld.”

Over paleis Soestdijk gesproken. Dat gebouw vormt dit jaar het grootste decorstuk dat ooit in het openluchttheater heeft gestaan, 15 meter lang en 7 meter hoog. Verder zullen we ook nog het hol van Repelsteeltje zien, en een blijf-van-m’n-lijf kabouterhuis. Sandra: “Het is namelijk zo dat Karla erg boos wordt op haar man Repelsteeltje en de benen neemt.” In het decor zult u ook nog een varkensstal met uitpandig toilet aantreffen. Rody: “Er komt nóg een verrassend decorstuk, maar dat blijft vooralsnog echt een verrassing.” De alter ego’s van Juliana en Bernhard zijn het erover eens: “De decorbouwers hebben fantastisch werk verricht. Ze blijven dromen en fantaseren en weten die ideeën vervolgens ook waar te maken. Heel knap!”
De muziek wordt gespeeld door een live-band, er zijn veel liedjes te beluisteren, uiteraard met name Duitse schlagers, er wordt gedanst, het wordt een kleurrijk en vrolijk spektakel. En mocht het heel even stil zijn, dan kunt u zich laven aan het uitzicht op dat fraaie, magnifieke theater in de openlucht.
De regie is in handen van Theo van Meel, tickets en nadere info treft u aan bij www.toneelgroepdekern.nl en de voorstellingen vinden plaats op zaterdag 16 juli om 19.00 uur, zondag 17 juli om 14.30 uur, vrijdag 22 juli en zaterdag 23 juli om 21.00 uur (dat zijn de twee lichtvoorstellingen) en tot slot op zondag 24 juli om 14.30 uur.
Geheel in de traditie van Handel en toneelgroep De Kern: Het is skon hier! En: niet verder vertellen hoe Repelsteeltje heet. Het schijnt dat niemand dat mag weten…

Foto's:


0