09 juni 2022

Uitvaartzorg Van der Ven in Boekel: ‘Dankzij mijn frisse blik kan ik op elke wens inspelen’

BOEKEL – Afscheid nemen van een dierbare is een persoonlijk en intiem proces. Met Uitvaartzorg Van der Ven helpt Rick van der Ven nabestaanden dat laatste afscheid volledig, eigen én passend in te vullen.

“Afscheid nemen van een dierbare is heel persoonlijk”, zegt Rick van der Ven. “Iedereen is anders en wil iets anders. Het is mooi en dankbaar om daar op in te mogen spelen.”

Sinds februari is Boekel en omgeving een uitvaartverzorger rijker. Rick van der Ven vult met Uitvaartzorg Van der Ven het gat dat in het dorp lag en dat hem verbaasde: “In Boekel of Venhorst zat geen uitvaartverzorger. Mensen moesten altijd naar Gemert of Uden, wat natuurlijk raar is.”

Want uitvaartzorg is een vak dat bij uitstek draait om persoonlijk contact, voegt hij toe: “Als een dierbare overlijdt maakt dat mensen kwetsbaar. Het is fijn om dan iets op te bouwen met de nabestaanden. Zodat je ze van het begin tot het eind kunt begeleiden bij het afscheid nemen.”

Hoewel hij nog betrekkelijk jong is, heeft Rick al ruime ervaring in het uitvaartvak. Hij werkte jarenlang voor een gerenommeerde landelijke uitvaartverzorger, waar hij alle kanten van de uitvaartzorg leerde kennen. Die ervaring wil hij binnen Uitvaartzorg Van der Ven op zijn eigen manier inzetten, vervolgt hij: “Persoonlijk contact betekent in mijn ogen ook dat je één aanspreekpunt hebt, dat je altijd dezelfde persoon aan de lijn krijgt als je vragen hebt en dat je samen het hele traject doorloopt.” Vertrouwen is daarbij belangrijk, benadrukt hij: “Daar draait het om, in ons vak. Op het moment dat een dierbare overlijdt staat het leven van de nabestaanden vaak volledig op z’n kop. Dus moeten ze er op kunnen vertrouwen dat je de goede dingen doet.” En dan maakt leeftijd niet uit, stelt Rick: “Als je professionaliteit uitstraalt en kennis hebt, win je dat vertrouwen vanzelf.”

Zijn leeftijd kan zelfs een voordeel zijn, voegt hij daar direct aan toe. “De uitvaartzorg is een flinke verandering aan het maken. De traditionele uitvaart verliest steeds meer terrein. Mensen willen het laatste afscheid juist meer en meer op hun eigen manier invullen. Dankzij mijn frisse blik kan ik daar volgens mij goed op inspelen.”

Hij noemt als voorbeeld een recente uitvaart van een vrouw die haar hele leven op dezelfde boerderij had gewoond. “Dan is het vreemd om haar tijdens haar laatste afscheid thuis weg te halen”, zegt Rick. “De familie vond dat ook en wilde alles op de boerderij doen. We hebben het toen zo geregeld dat het helemaal bij haar en haar familie paste. Inclusief afscheidsceremonie in de achtertuin, een stijlvolle tent, koffietafel en uitzicht over de velden. Mooier kon bijna niet.”

Het voorbeeld toont dat Rick met Uitvaartzorg Van der Ven alle mogelijkheden heeft om ieders afscheid op een zo persoonlijk mogelijke manier in te vullen. “Waarom zou iets niet kunnen?”, vat hij zijn filosofie bondig samen. “Als je zelf de ruimte hebt, waarom zou een afscheid thuis dan niet kunnen? Of op een andere plek die bij de overledene of de nabestaanden past? Het is vervolgens aan mij om het volgens de wensen van A tot Z in te vullen. Van het versturen van de kaarten tot en met het vervoer naar crematorium, kerkhof of natuurbegraafplaats.”

Uitvaartzorg Van der Ven kan daarbij bogen op warme contacten met collega-uitvaartondernemers in de buurt. Desgewenst kan gebruik worden gemaakt van verschillende uitvaartcentra in de omgeving. De nabestaanden kunnen kiezen voor één van de rouwkamers in die centra, of voor het in eigen huis opbaren van de overledene. Ook dat verzorg ik compleet”, zegt Rick. Bij een thuisopbaring raad ik meestal balsemen aan. Dat is warmer en natuurlijker, de overledene blijft vaak langer mooi en we hoeven dan ook geen gebruik te maken van een koeling.”

Het past bij de manier waarop Rick van der Ven over de uitvaartverzorging denkt. “Het klinkt misschien vreemd”, besluit de eigenaar van Uitvaartzorg Van der Ven. “Maar ik wil bijdragen aan een goed gevoel; dat de nabestaanden later met een fijn gevoel terug kunnen kijken op het laatste afscheid van hun overleden dierbare.”

Foto's:


V