17 juni 2022

Zeventig jaar EHBO De Rips

DE RIPS – In 2021 bestond EHBO-vereniging Sint Martinus uit De Rips 70 jaar. Onlangs is dit jubileum gevierd met de leden.

De Rips lag zeker in de beginjaren vijftig nog erg geïsoleerd. Voor eerste hulp was men al minstens een kwartier onderweg naar Bakel of Oploo om een dokter te spreken. In 1951 ging het bestuur van het Wit-Gele Kruis uitzoeken op welke wijze een EHBO-afdeling in De Rips kon worden opgericht. Gesteund door het Wit-Gele Kruis werd door een aantal Ripsenaren de EHBO-vereniging Sint Martinus op 18 november 1951 opgericht. Er gaven zich 51 leden op voor de eerste EHBO-cursus die door de heer Spoorenberg uit Eindhoven werd gegeven. De lessen werden later overgenomen door dokter Hein Veeger. Daarna kwamen ze maandelijks terug voor de oefenavond. Jaarlijks werden er toendertijd bekerwedstrijden georganiseerd samen met Bakel, Milheeze en Brouwhuis. Later ging men ook naar regionale wedstrijden zoals in Gemert en nog later ging de EHBO-vereniging in samenwerking met de brandweer ongevallen oefenen.  

Toen al moest Sint Martinus het hebben van donateursacties en vanaf 1973 werd er jaarlijks een pleisteractie georganiseerd om de verbandposten aan te vullen. Vanaf 2004 worden tegen een kleine vergoeding jaarlijks de verbandtrommels van bedrijven gecontroleerd en aangevuld. In 2005 kregen De Rips de eerste AED in een afsluitbare kast bij D’n Eik. Momenteel hangen er meerdere AED’s in zowel de kern als het buitengebied en voldoet De Rips aan de 6 minuten zone.  

In 2017 dreigde de EHBO-verenging om te vallen door te weinig bestuurders. In 2017 bestond de vereniging uit 24 leden met een gemiddelde leeftijd rond de 55 jaar. Doordat de vereniging inmiddels een actief bestuur heeft, telt de vereniging weer 34 leden, waarvan veel jongere leden.  
Dat vormde een mooie gelegenheid voor een jubileumfeest. Zeker er ook twee jubilarissen waren.
Maria Bisseling is gediplomeerd lid sinds 1971 en mocht dus haar vijftigjarig jubileum vieren. Maria is nog steeds een zeer actief lid en is eerder 30 jaar lid van het bestuur geweest, waarvan 24 jaar als penningmeester. Vele evenementen heeft Maria als EHBO-vrijwilliger meegedraaid. Daarom heeft Maria de titel erelid van EHBO-vereniging Sint Martinus mogen ontvangen. Uiteraard werd ze ook flink in de bloemen gezet. Daarnaast ontving Maria van de EHBO Bond Noord-Brabant een gouden onderscheiding voor haar vijftijarig lidmaatschap.
Margriet Krebbers werd in de bl
oemen gezet voor haar 25-jarig lidmaatschap van de vereniging. Naast haar lidmaatschap was Margriet ruim 7 jaar lid van het bestuur en sinds 2004 is ze verbandmeester van de vereniging. Daarnaast ondersteunt ze de instructeur als Lotus. Ook Margriet ontving een onderscheiding van de EHBO Bond Noord-Brabant.
Zowel Maria als Margriet werden daarnaast gehuldigd door de voorzitter van EHBO Bond Noord-Brabant, de heer Jan Koetsenruiter.

Tot grote verrassing ontving de vereniging ook nog een onderscheiding van het bestuur van de vereniging EHBO Noord-Brabant; een oorkonde en de Dr. M.P.A.M. de Grood legpenning in brons.
Aansluitend aan het officiële gedeelte volgde een mooie avond met de leden.

Jubilarissen Margriet Krebbers en Maria Bisseling.

Foto's:


0