28 juli 2022

5 tips voor lekker eten op zomerse dagen

De afgelopen weken zijn we getrakteerd op wel heel mooi zomers weer. Naar verwachting is het einde ook nog lang niet in zicht. Voor de één een absolute zegen en voor de ander juist een grote nachtmerrie. Het wordt al helemaal problematisch als het je nauwelijks lukt om te eten bij warmte. Daar ben je ook zeker niet alleen in.

We hebben allemaal meer moeite met eten bij extreme hitte. Het lichaam is te druk om zijn warmte af te voeren. Hierdoor kan je helemaal geen trek hebben. Toch is het juist goed om op deze dagen je lichaam goed te ondersteunen met voldoende voeding en drinken. Maar hoe pak je dat aan? Wat kun je nou goed eten als de temperaturen de dertig graden aantikken of zelfs overstijgen?

1.      Ovenmaaltijd

Geen zin om een uur boven een warm fornuis te staan? Kies dan voor een simpele ovenmaaltijd. Eentje die je eventueel in de ochtend alvast kunt voorbereiden. Zo hoef je deze in de avond enkel nog op te warmen. Let er wel op dat je de oven goed reinigt voor gebruik. Zeker bij structureel gebruik kan er nog wel wat vuil achterblijven. Een goede ovenreiniger is gedurende de zomer (en eigenlijk altijd natuurlijk) dan ook een must. Zo kan je de oven veelvuldig blijven gebruiken en hoef je geen concessies te doen op het gebied van hygiëne.

2.      Soep

Dit klinkt misschien een beetje vreemd en er zijn ook genoeg mensen die er niet aan moeten denken. Toch is soep een hele goede keuze op warme dagen. Juist dan verlies je namelijk veel vocht. Zo veel vocht dat dit bijna niet meer zelf aan te vullen is. Heb je moeite met voldoende drinken en merk je daardoor dat je sneller hoofdpijn krijgt of je simpelweg niet lekker voelt? Dan is soep precies wat je nodig hebt. Zo vul je je vochttekort snel aan. Moet je er niet aan denken om warme soep te eten? Kies dan voor een heerlijke koude Spaanse gazpacho.

3.      Koude maaltijdsalades

Maaltijdsalades zijn natuurlijk een absolute go-to als het mooi weer is. Je hoeft er heel weinig voor te doen en zet vervolgens binnen mum van tijd een lekkere, gezonde en bovenal voedende maaltijd op tafel. Serveer het met wat stokbrood en (kruiden)boter en je hebt een heerlijk gerecht staan. Lekker om buiten te eten met een drankje. Het echte zomerse gevoel.

4.      Barbecueën

Barbecueën is natuurlijk altijd favoriet bij mooi weer. Groot voordeel van barbecueën is ook dat je de warmte van het ‘fornuis’ niet in huis hebt. Je kunt dus ook hele gerechten koken op de barbecue zonder dat dit extra hitte geeft in huis. Bovendien is het ook nog eens heel lekker. Probeer eens te experimenteren met verschillende groentegerechten. De barbecue kan voor zo veel meer dingen gebruikt worden dan alleen een groot lap vlees of vis.

5.      Simpel & snel

Wat je ook kiest, zorg er voor dat het simpel en snel klaar is. Met deze hitte heb je geen zin om lang in de keuken te staan! 

 

Foto's:


M