12 juli 2022

Alles over hoe je budgetcoach kunt worden

Overweeg je om budgetcoach te worden? Of ben je al budgetcoach en wil je meer weten over hoe je jouw cliënten kunt helpen? Bij Hoffelijk Financiële is dit mogelijk. Schrijf je vandaag nog in voor de opleiding Budgetcoach. Budgetcoach worden? Bekijk de website van Hoffelijk.

PE-punten budgetcoach behalen

Wanneer je de opleiding begint begin je met E-learning. Hierin leer je alle theorie die je nodig hebt voor het nieuwe beroep wat je wilt gaan doen. Ook krijg je tips hoe je deze straks goed In de praktijk kunt gaan toepassen. Vervolgens ga je een aantal praktijkdagen hebben, zo kun je dus leren om van A tot Z te werken en weet je hoe alle belangrijke zaken werken.

Programma

Het programma van de opleiding bestaat uit E-learning en dus 4 praktijkdagen. Wanneer we gaan kijken ben je ongeveer 48 uur bezig met thuisstudie. Als je de opleiding boekt bij Hoffelijk financieel krijg je het digitale studiemateriaal er uiteraard bij.

Inhoud

Wanneer je begint met opleiding budgetcoach stomen we je digitaal klaar voor de praktijk. Tijdens de trainingsdagen focus je je dus nog meer op het praktijk gedeelte en hier zitten relevante casussen bij. De praktijkdagen worden altijd gegeven door een professional uit het vakgebied. Per dag komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Dag een: tijdens deze dag gaan we inzicht krijgen in je eigen budget. Je maakt kennis met het werkveld van de budgetcoach én je gaat ook leren wat de oorzaak is van schulden. Ook leer je afwegingen te maken in situaties waar je waardoor je ethisch kan gaan handelen. Ook ga je aan de slag met het ontwikkelen van je intake formulier.
  • Dag twee: vandaag leer je hoe je in een situatie het budget kunt gaan inschatten. Ook leer je welke soort schulden er zijn en je leert hoe je een gesprek kunt gaan voeren met je cliënt. Je gaat leren hoe je berekent hoe veel je belasting je cliënten moeten betalen of wat ze terugkrijgen. Je leert hoe de beslagvrije voet is opgebouwd en hoe je dit weer kan gaan toepassen in de praktijk. Maar je leert ook hoe je een vrij te laten bedrag rapport kunt inlezen én hoe de wetgeving die te maken heeft met jouw baan In de praktijk werkt.
  • Dag 3: vandaag ga je bezig met jouw ontwikkeling als budgetcoach en je gaat een swot analyse maken. Ook ga je leren wat je ook aanpak wordt als budgetcoach én je gaat leren hoe je een gesprek voert. Je kunt gaan inschatten in bepaalde situatie of er schulden zijn die schuldhulpverlening nodig hebben. Je leert oplossing gericht zoeken door middel van gesprekken te hebben met je cliënt
  • Dag 4: Op deze dag leer je wat meer van energienemers en energiegevers. Je leert inschatten in welke fase je cliënt zit in verband met financiële gedragsverandering. Je leert motiverende gesprekken te hebben en je werkt aan je financiële zelfredzaamheid. Je maakt een integrale aanpak en je leert hoe je met laaggeletterden mensen in de praktijk om kunt gaan.

Meer weten over de opleider in de zorg: Hoffelijk.nl? Bekijk de website.

Foto's:


A