29 juli 2022

Gemertse horeca gezamenlijk op zoek naar personeel

GEMERT – Als je je regelmatig in het Gemertse uitgaansleven begeeft, kan het je nauwelijks ontgaan. Overal in de Gemertse horeca zie je dezelfde T-shirts. Er liggen flyers en bierviltjes in de verschillende zaken met teksten als ‘Loop jij warm voor goede koffie?’ en zelfs in bushokjes kom je posters tegen. De horeca in Gemert zoekt personeel. Dat komt op meer plekken voor, maar dat de horeca op deze manier gezamenlijk in actie komt is bijzonder.

Centrummanager Marinke Goosen heeft er wel een verklaring voor. “Door Corona is ook de horeca hard getroffen. Gemeente Gemert-Bakel vroeg de horeca wat ze voor de sector kon doen vanuit het Corona-herstelfonds”, vertelt ze. En daar is best even over nagedacht. “Je kunt iets specifieks per bedrijf doen, maar hoeveel zoden zet dat aan de dijk? Terwijl er wel een gezamenlijk probleem is.”
Want na de eerste lange lockdown kampte de hele sector plotseling met een gebrek aan personeel. Over de volle breedte van het werk, maar toch vooral in de bediening. Joan Daniëls van ‘t Ridderhof ziet daar allerlei oorzaken voor. Jonge mensen gingen bijvoorbeeld aan de slag in de teststraten van de GGD. Of ze namen een andere baan en willen nu niet meer terug.
Samen met de centrummanager sloegen negen horecazaken in het centrum de handen ineen. Niet voor het eerst, ook op ander gebieden gebeurt dit regelmatig. Maar het onderwerp en de breedte van de samenwerking zijn bijzonder. Naast cafés doen bijvoorbeeld ook restaurants en een grillroom mee. De initiatiefnemers zijn niet bang dat ze elkaars concurrenten zijn en in dezelfde vijver vissen. “Bij elke zaak past een ander type persoon.”, denkt Goosen.
Daniëls beaamt dat werken in de horeca flink aanpoten betekent. “Maar de afgelopen tijd heb ik de kans gehad iets anders te doen en ik merk dat horeca het allerleukste is dat er is. Je netwerk wordt een stuk groter en je doet allerlei ervaringen op, bijvoorbeeld op sociaal gebied. En daar heb je de rest van je leven wat aan.”
De vacatures zijn te vinden op de gemert-vorstendom.nl/vacatures.

Foto's:


0