21 juli 2022

Goed voorbereid op reis: vraag op tijd het visum Egypte aan

Egypte is een geliefde vakantiebestemming voor veel Nederlanders. Zon, zee, strand en luxe resorts maken dat Egypte de ideale bestemming is voor een zonovergoten en onbezorgde strandvakantie. Daarnaast staat Egypte bol van geschiedenis en zullen ook cultuurliefhebbers hier aan hun trekken komen. Wel zul je ruim op tijd voor vertrek een visum moeten aanvragen.

Wat is het e-visum Egypte en welke soorten visa zijn er?

Het visum voor Egypte is eenvoudig online aan te vragen en wordt toegestuurd per e-mail in de vorm van een pdf-document. Daarom wordt het ook wel het elektronisch visum of e-visum genoemd. Alle reizigers uit de Europese Unie, waaronder Nederlanders, kunnen dit type visum aanvragen. Ook baby’s en kinderen hebben een eigen visum nodig. Het voordeel van dit e-visum is dat je daardoor niet meer naar een consulaat of ambassade hoeft te gaan en ook niet bij aankomst in Egypte in de rij bij een visumbalie hoeft te staan.

Je kunt voor een reis naar Egypte kiezen uit grofweg twee verschillende typen visa:

  • Het ‘single-entry’ visum. Dit toeristenvisum kan gebruikt worden voor zowel een vakantie of bezoek aan familie. Het visum is dertig dagen geldig en je mag ermee tot 30 aaneengesloten dagen in Egypte verblijven
  • Het ‘double-entry’ visum. Ook dit toeristenvisum kan gebruikt worden voor een vakantie of bezoek aan familie. Dit type visum heeft een geldigheid van 180 dagen en na toekenning mag je er binnen deze 180 dagen een onbeperkt aantal keren Egypte mee inreizen. Ook bij dit visum mag je per bezoek 30 aaneengesloten dagen in Egypte verblijven.

Voorwaarden van het e-visum Egypte

Om een elektronisch toeristenvisum voor Egypte aan te vragen, moet je na het invullen van de aanvraaggegevens een foto of scan van je paspoort uploaden. De paspoortscan kun je eenvoudig online aanleveren. Houd er rekening mee dat de Egyptische immigratiedienst vrij streng is met het beoordelen van de paspoortscan. De gehele pagina moet in beeld zijn en goed leesbaar zijn. Zelfs als een vinger een klein leesbaar deel van het paspoort afschermt, kan dit al voor problemen. Ga dus goed en nauwkeurig te werk.

Ook moet voordat je het visum Egypte aanvraagt aan enkele voorwaarden worden voldaan. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • Je hebt een paspoort dat op de dag van aankomst in Egypte nog minstens zes maanden geldig is
  • Je hebt in ieder geval een overnachtingsadres vastgelegd in Egypte
  • Je reist met het paspoort waarmee je het visum hebt aangevraagd
  • Je hebt een reisplanning en kunt bij aankomst per nacht aantonen waar je gaat overnachten
  • Je kunt bij aankomst in Egypte alle andere tickets laten zien voor een eventuele vlucht of cruise
  • Je kunt een uitnodigingsbrief laten zien als je bij familie of vrienden verblijft

Het voordeel van het e-visum Egypte is dat u bij het aanvragen nog niet hoeft te weten wat je precieze aankomstdatum in Egypte is. Je mag in het aanvraagformulier een geschatte aankomstdatum invullen waar je later nog enkele weken van mag afwijken. Je mag nog maximaal dertig dagen voor en dertig dagen na deze geschatte aankomstdatum in Egypte aankomen. Let er wel op dat je Egypte uiterlijk zestig dagen na de ingevulde verwachte aankomstdatum weer moet verlaten.

Kan ik nog het visa on arrival voor Egypte aanvragen?

Het visa on arrival is een visumtype dat aangevraagd kan worden bij aankomst in Egypte. Ondanks het bestaan van het e-visum Egypte, zijn er tot nu toe relatief veel reisorganisaties die het visa on arrival adviseren. Het aanvragen van een visa on arrival kan echter vrij lang duren en het geeft geen 100% zekerheid dat het visum ook daadwerkelijk wordt toegekend. Daarom adviseert de Egyptische overheid om waar mogelijk gebruik te maken van het elektronische visum.

 

 

Foto's:


A