21 juli 2022

In de Biechtstoel: Sandra Bexkens

BOEKEL-HANDEL – Zij woont in Boekel maar is in Handel opgegroeid en heeft haar liefde voor toneel en met name voor toneelgroep De Kern door de verhuizing zeker niet verloren. En dus is zij in deze dagen koningin Juliana. Met haar bühneman prins Bernhard hebben we twee weken geleden al kennis gemaakt.

Geloof je?

Ik geloof wel in iets `goddelijks`, een hogere macht. Dat heeft niets te maken met een specifieke religie, wel met proberen een goed mens te zijn. En iedereen heeft het recht om te streven naar geluk, zolang ze daar anderen maar niet moedwillig bij schaden.

Wat is je grootste deugd?

Iedereen in zijn waarde te laten. Mijn vader zei altijd: leven en laten leven. Als we dat allemaal zouden doen, dan zou de wereld er heel anders uit zien.
Die zachtaardige kant van mijn karakter kan ik wel kwijt in mijn rol op het toneel , want Juliana is een zachtaardige vrouw, kwetsbaar ook. De ‘slechterik’, voor velen een droom om te mogen spelen, daar werd ik nog nooit voor gevraagd.

Wat is je grootste zonde?

Chocolade. Tja. Maar ook: ik ben een enorme chaoot. Vreselijk! Voor de mensen om me heen misschien wel eens lastig, al heb ik geluk dat mijn kinderen daar geen probleem mee hebben, en erg flexibel zijn wat betreft de structuur (of het gebrek daaraan) thuis.

Wat koester je het meest?

Mijn kinderen, mijn naaste familie, maar ook mijn vriendinnen, vrienden en collega’s. Ik ben enorm gezegend met veel liefdevolle mensen om me heen, die me heel goed kennen en waar ik al vele jaren lief en leed mee deel. Daar ben ik zuinig op! Net zoals op de vele fijne herinneringen aan mijn jeugd en aan mijn ouders. Van huis uit heb ik meegekregen dat spullen niet belangrijk zijn, en dat je zuinig moet zijn op de mensen die je omringen.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Ik word erg opstandig van onrecht. Verder word ik eigenlijk nauwelijks ergens boos over. Een vriendin vertelde me lang geleden al: erger U niet, verwonder U slechts. Een veel prettigere manier om alles om ons heen te bekijken!

Waar kun je heimelijk van genieten?

Als je van kleine dingen kunt genieten, zit het leven vol intens geluk. Tijd met mijn kinderen, een goed gesprek, je oprecht verbonden voelen met iemand, de slappe lach krijgen met een vriendin, een prachtig liedje op de radio, leerlingen op school waar je echt iets voor kunt betekenen. Maar ook van mijn geweldige vintage camper, onderdeel uitmaken van een hechte groep met veel positieve energie zoals bij toneel, samen met medespelers in het zonnetje en onder de bomen rekwisieten knutselen voor toneel, dansen op een disco-nummer, een goed boek, schilderen…

Van wie kun je nog wat leren?

Van de harde ‘kern’ van onze toneelvereniging. De spelers en speelsters van het eerste uur. Nog steeds voelt het als extra bijzonder als zij bij een voorstelling zijn, en als ze hun kijk op het stuk laten horen.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Achter de deur van Frans van Gameren. Frans is één van de kartrekkers van de Herenboeren Landmeersche Loop. Een prachtig project om duurzame en gezonde voedselproductie te realiseren waarbij alle deelnemers ook echt kunnen helpen en het groepsgevoel en onderlinge verbinding van wezenlijk belang zijn.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Als ze nog zouden leven, dan zou ik dat het liefst willen doen met mijn ouders. Ik zou ontzettend graag de stralende glimlach op mijn vaders gezicht willen zien als ik hem zou vertellen over het behaalde voetbalkampioenschap van zijn kleinzoon Guus. Als rasechte blauw-witte (vv Handel) was hij toch altijd trots op zijn geel-zwarte kleinzoons die bij Boekel Sport speelden.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Alles gaat vlug vlug. Bij de social media lijkt oprecht contact van ondergeschikt belang. Terwijl waardevolle momenten voor het oprapen liggen, zodra je iemand oprechte aandacht geeft.
 

Foto's:


0