28 juli 2022

Ingekorte Nijmeegse Vierdaagse is er een van uitersten voor Gemert-Bakelse deelnemers

NIJMEGEN – Twee jaar was er door de pandemie geen Nijmeegse Vierdaagse, maar afgelopen week konden de wandelaars hun hart weer ophalen. Al was het toch anders dan anders. Wegens een temperatuur van net onder de veertig graden werd de eerste dag afgelast. Geen dag van Elst in 2022. Toch vond niet iedere Gemerts-Bakelse loper het een gemakkelijke Vierdaagse.

Door Wim Poels

Rond kwart over vijf ’s morgens, als het Gemerts Nieuwsblad zijn fotopost inricht, zijn het nog vooral militairen die over de Staddijk aan de rand van de stad passeren. Een enkele groep zingt, maar het marcheren gebeurt op dit vroege tijdstip toch vooral zwijgend. Het is even wachten voor de eerste lopers uit Gemert-Bakel zich melden.
ZUTh-loper Stefan van Melis gaat lekker. Hij bevindt zich in de voorste gelederen van de 50-kilometerstoet. Dat de eerste dag werd afgelast, is iets dat bij hem en ook later passerende lopers op veel begrip kan rekenen. “Jammer, maar het kon niet anders”, stelt hij vast. “Als ik dinsdag buiten kwam, liep ik tegen een muur op. Hoe zou dat zijn geweest als ik had moeten lopen?”

Desalniettemin heeft hij niet het idee dat hij aan een volwaardige Vierdaagse bezig is. Maar als ervaren rot heeft hij een redenering die later nog een paar mensen laten horen. Ook in 2006 was Stefan erbij. Ook toen was het heet en na de eerste dag werd het Nijmeegse evenement afgelast. “Samen is het toch een volledige Vierdaagse”, berekent hij glimlachend.
Loopt Stefan alleen, later zijn er nog verschillende ZUTh’ers die in groepsverband meedoen. Soms vallen de groepen uit elkaar omdat niet iedereen er hetzelfde tempo op nahoudt. Op rustpunten, zoals bij de plek waar het GN de foto’s maakt, wachten ze dan even op elkaar.

Gemertenaar Hein Jan Wijchers valt het op dat deze Vierdaagse er een is van uitersten. “Want ook woensdag was het nog erg warm. Donderdag was dat minder, maar de laatste tien kilometer regende het flink.” De laatste dag lijkt het vooralsnog prima wandelweer te worden. Problematisch vindt hij al die wisselingen niet. “Je moet je drank en je voeding aanpassen aan het weer. Als je dat goed doet, is er niets aan de hand.”

Toch zijn er later in de stoet ook verschillende lopers die met name de regen wel lastig vonden. Schoenen en sokken werden nat, met blaren als gevolg. En nu, op de laatste dag, hebben ze pijn aan de voeten en gaat het niet meer zo makkelijk. ‘Het is ook waar je je op instelt”, meent een aantal deelnemers. Als een Vierdaagse maar drie dagen telt, kunnen ze die derde dag ook toegeven dat ze best moe zijn.

De 61-jarige Huub van Asten uit Gemert loopt zijn dertigste Vierdaagse. Het is tevens zijn laatste, want Huub heeft Parkinson en het lopen gaat hem steeds moeilijker af. Zijn rechterbeen sleept wat, maar toch gaat het deze dagen niet slecht. Hij loopt ook niet in de achterste regionen. En met de opbrengst van zijn sponsoractie gaat het beter dan verwacht. Huub loopt voor Parkinson.nl. Half mei had hij nog een streefbedrag van 7500 euro, maar dat is uiteindelijk een indrukwekkende 11,121 euro geworden . En dat kan hem alleen maar tevreden stemmen.
Niet iedereen heeft zo’n indrukwekkend Vierdaagsepalmares als Huub. Frans van Ruitenbeek bijvoorbeeld is 69 en nu bezig aan zijn vierde Vierdaagse. Hij liep de eerdere verspreid over zijn leven en heeft alle afstanden gehad. Tegenwoordig mag hij reglementair de dertig kilometer lopen. “Die verdeling klopt wel”, heeft hij gemerkt. “Op deze leeftijd is die afstand net zo zwaar als de vijftig in mijn jonge jaren.”

Hoewel deze Vierdaagse wat minder deelnemers trok dan de laatste voor de pandemie, staat een aantal debutanten te kijken van de drukte. Een eigen tempo lopen is niet altijd gemakkelijk, vaak moet je gewoon met de meute mee, zo merken ze.
Die meute houdt een dikke vier uur aan: continu trekt er een mensenmassa voorbij. Maar iets na tienen in de ochtend wordt het plotseling rustig. De laatste wandelaars passeren, ver uit elkaar. Een kwartier later komen de eerste auto’s weer voorbij.

Frans van Ruitenbeek liep zijn vierde Vierdaagse.

Foto's:


F0