23 juli 2022

Meer Trump, nog meer ongezondheid

In de Verenigde Staten is de levensverwachting veel lager dan in andere rijke landen. Hetzelfde geldt voor veel andere gezondheidsuitkomsten. Dit ondanks het feit dat de VS zeer veel geld uitgeven aan gezondheidszorg: bijna 17% van het bruto nationaal product versus Nederland 10%. Binnen de VS bestaan bovendien veel grotere verschillen in gezondheid en levensverwachting. In een staat als New York bijvoorbeeld, is de levensverwachting duidelijk hoger dan in zuidelijke staten. Die verschillen worden veroorzaakt door ongezonde leefgewoontes, slecht functionerende gezondheidszorg, armoede, racisme en vervuiling. Deze worden op hun beurt voor een groot deel veroorzaakt door wetten en maatregelen van de overheid. Zie de afschaffing van Obamacare, slechte sociale voorzieningen, het uitblijven van maatregelen tegen wapenbezit en het recente verbod op abortus. In de jaren tussen 1990 en 2000 begon de levensverwachting te stijgen in staten waar de Democratische partij aan de macht was en te dalen in staten met een Republikeinse gouverneur. Bij de verkiezingen in 2020 stemden mensen met de laagste levensverwachting vaker op een Republikeinse kandidaat en mensen met een hogere levensverwachting op een Democratische. Maar hoe zit het nou? Denken die mensen met een slechte gezondheid dat je het beste op een Republikein kunt stemmen omdat die betere maatregelen neemt voor een goede gezondheid? Of is het andersom en veroorzaken Republikeinen een slechtere gezondheid – wat de kiezers zich niet realiseren?
Het laatste blijkt het geval te zijn. Allereerst waren in 2021 de sterftecijfers aan COVID-19 in Democratische staten veel lager dan in Republikeinse staten. In de staat Massachusetts (Democratisch) was de sterfte 50 per 100.000 mensen; in Georgia (Republikeins) 200 per 100.000. Overigens waren de sterftecijfers aan COVID-19 in de VS als geheel veel hoger dan in andere rijke landen. Een onderzoek met gegevens van 2001 tot 2019 liet zien dat de levensverwachting in districten die democratisch stemden met 22% verbeterde en in districten die republikeins stemden met slechts 11%. Aan het begin in 2001 was er nog bijna geen verschil in levensverwachting! Bovendien verbeterde de levensverwachting in republikeins stemmende districten niet meer na 2009.
Mensen die in de VS op republikeinen stemmen, stemmen voor een regering die nadelig is voor hun eigen gezondheid. Waarom doen ze dat? Waarom hebben in 2016 mensen die leven in slechte omstandigheden massaal voor Trump gestemd? Kennelijk heeft zijn boodschap bij hen de hoop gewekt dat het beter zou worden en heeft die boodschap de feiten overstemd. Hoop vertroebelt hier het nuchtere denken.

Peter Lucassen

Foto's:


0