06 juli 2022

Voor Jaap, Kees en alle andere dappere, jongere strijders met een levensbedreigende ziekte

HANDEL – Een groep gelegenheidsrenners uit Handel en omstreken gaat samen de Elfstedentocht fietsen. De sponsorrit van 250 kilometer is een eerbetoon aan alle dappere strijders die op jonge leeftijd moeten vechten tegen een levensbedreigende ziekte. Met het initiatief wil stichting De Dappere Strijder geld inzamelen voor onderzoek naar hersentumoren. De stichting is opgericht door familie en vrienden van Jaap de Wit. De jonge Handelnaar is in 2017 aan een hersentumor overleden.

Door Marcel Bosmans

“Op 27 oktober is het vijf jaar geleden dat mijn broertje de strijd tegen kanker moest opgeven, vertelt stichtingssecretaris Jop de Wit. “We hebben toen met familie en vrienden een benefietwedstrijd georganiseerd en meegedaan aan Alpe d’Huzes. Daaruit is het idee voor De Dappere Strijder geboren. Deze stichting zet zich in voor jongeren en jongvolwassenen, die een dappere strijd voeren tegen een nu nog ongeneeslijke ziekte. “Doel is om elke twee jaar, met deelnemers uit de regio die zich betrokken voelen, een dappere strijd aan te gaan met een allesomvattende lichamelijke en mentale uitdaging. Als eerbetoon aan mensen zoals Jaap en om wetenschappelijk onderzoek naar levensbedreigende ziektes bij jonge mensen te ondersteunen”, legt voorzitter Giel Bos uit. “Voor iedere challenge geldt dat honderd procent van de opbrengst naar het goede doel gaat”, vult penningmeester Pim Bexkens aan. “Deelnemers betalen dus zelf alle reis- en verblijfkosten.”

Achttien gelegenheidsrenners gaan op zaterdag 16 juli de uitdaging aan om in één dagde Friese Elfstedentocht te fietsen. “De jongste is 16 en de oudste 50 en teamleden komen uit Handel, Gemert, Boekel en Venhorst. Niet iedereen heeft Jaap gekend, maar iedereen heeft een persoonlijk motief om mee te doen.”

Kees Janssen voert een dubbele strijd. Bij de inwoner van Handel is schildklierkanker vastgesteld. “Twee maanden geleden ben ik onder het mes gegaan. De eerste maand na de operatie kon ik helemaal niks. Daarna ben ik weer op de fiets gestapt en dat gaat beter dan verwacht. Ik weet dat ik er nooit meer vanaf kom, maar op dit moment voel ik me goed en sterk genoeg om met de groep deze uitdaging aan te gaan. Ik vind het niet erg om een beetje af te zien. Dat hoort erbij.”

“We doen het samen”, benadrukt Giel. “We hebben elkaar ook echt nodig om deze monsterrit te volbrengen, want 250 kilometer ploegen door het wijdse en winderige Friese land is een aanslag op lichaam en geest. Toen Kees de diagnose deelde, stond ook voor ons de wereld even stil. Het geeft nog meer lading aan onze missie. We fietsen met, maar nu ook voor Kees. Als ploeg putten we daar extra kracht uit. De groep is ook groter dan de renners alleen. Ongeveer vijftig familieleden, vrienden en bekenden reizen mee, om support en bijstand te bieden. De Dappere Strijder staat er dus niet alleen voor.”

Wie het initiatief financieel wil ondersteunen, kan een donatie doen op stichtingdedapperestrijder.nl/doneren/. “Iedere euro is welkom”, volgens Pim. “De volledige opbrengst gaat naar de Stichting Stop Hersentumoren. Die zorgt ervoor dat al het geld direct terechtkomt bij de onderzoekers.”

Klaar voor de Elfstedentocht.

Foto's:


0