31 augustus 2022

Clemence Hurks uit Bakel wil met 50/50 Challenge jonge kankerpatiënten steunen: ‘Ik weet hoe het voelt’

BAKEL – Dat een gezonde leefstijl van levensbelang kan zijn is voor voormalig militair sportinstructeur Clemence Hurks uit Bakel zo helder als glas. Om anderen te stimuleren meer te bewegen én om geld in te zamelen voor steun aan jonge kankerpatiënten organiseert ze de 50/50 Challenge. ‘Ik weet hoe het voelt als de grond onder je voeten wegzakt.’

Door Siel Peijs

“Deze verjaardag is al een heel groot cadeau”, zegt Clemence Hurks met een brede lach. “En dat cadeau kan nog groter worden als we een hele hoop inschrijvingen krijgen.” Vandaag, op 31 augustus, viert de Bakelse haar vijftigste verjaardag. Een mijlpaal die vijf jaar geleden oneindig ver weg leek, vertelt ze: “Ik werd gediagnostiseerd met baarmoederkanker, met uitzaaiingen in de longen. Volgens de prognoses had ik nog één tot drie jaar te leven.” Die ingrijpende boodschap zette haar leven compleet op z’n kop. Hurks, in voormalig sportinstructeur bij de luchtmacht, besloot haar complete wensenlijst af te vinken. “En ik wilde Sarah zien”, vertelt ze. “Ik nam me voor alles waar ik zelf invloed op had te benutten. Ik ging meer bewegen, gezonder eten en zorgde dat ik voldoende ontspanning had.”

Sarah

Of die gezonde leefstijl van doorslaggevende betekenis is geweest valt natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen, maar feit is dat Hurks zich inderdaad Sarah mag noemen. En, misschien nog veel beter nieuws, haar ziektebeeld is stabiel.
Om dat te vieren, maar vooral om anderen te inspireren én geld in te zamelen voor steun aan jonge kankerpatiënten, organiseert Hurks op zondag 2 oktober de 50/50 Challenge. “Een evenement dat draait om bewegen. Iedereen vanaf zes jaar kan meedoen, of je nu een fanatieke sporter bent of juist niet.”

Challenge

De Challenge vindt plaats in en bij Lifestyle Center Laarbeek en zwembad Ezzy’s in Beek en Donk. Er zijn drie rondes. In de eerste ronde staat water centraal. Deelnemers kunnen zwemmen of indoor-roeien, vertelt Hurks: “Over verschillende afstanden. Van supermakkelijk tot uitdagend.” De tweede ronde draait om wielen. Er kan gefietst worden, zowel buiten als op een spinningfiets. Maar er kan ook gekozen worden voor bijvoorbeeld skeeleren, skaten of rolskiën. “En de derde ronde is lopen of hardlopen”, vervolgt Hurks. “We hebben dus het schema van een triatlon aangehouden. Als je alle afstanden maximaal doet heb je een kwart-triatlon afgewerkt. Maar dat hoeft natuurlijk niet.”

Buddy

Inschrijven kan per team van twee personen. Hurks heeft bewust voor dat ‘buddy-principe’ gekozen, vertelt ze: “Deelnemers kunnen op elkaar letten, wat meedoen veilig maakt. En mensen kunnen elkaar stimuleren en uitdagen. Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden als sporters een niet-sporter meenemen. Als we iemand op een leuke, spontane manier kunnen stimuleren te gaan bewegen is dat heel mooi.”

Gééf om het Leven

Het geld dat Hurks met haar speciaal voor het evenement in het leven geroepen Stichting ‘Gééf om het Leven’ ophaalt is bestemd voor een bijzondere categorie kankerpatiënten; de zogenaamde Aya’s (adolescents and young adults). Het Maxima Oncologisch Centrum in Veldhoven gaat voor deze categorie patiënten, van 18 tot 39 jaar, een Aya-lounge inrichten. “Een plek waar ze als lotgenoten kunnen samenkomen, kunnen ontspannen en op een vrije manier hun ervaringen kunnen delen”, vertelt Hurks. “Zo’n plek is heel waardevol. Toen ik de diagnose kreeg was ik 44 jaar. Ik vond me al te jong voor deze ziekte, maar zij zijn nog veel jonger.”

Nieuw doel

Met haar 50 jaar is Hurks de Aya-leeftijd inmiddels ruim gepasseerd. Het levensdoel dat ze zich vijf jaar geleden stelde passeert ze morgen. Hoog tijd voor een nieuw doel, lacht ze: “In 2025 ben ik 25 jaar getrouwd. Dat wil ik nu ook nog meemaken. Maar eerst gaan we een mooi feestje vieren op 2 oktober.”

Info

Opgeven voor de 50/50 Challenge op zondag 2 oktober kan eenvoudig via www.geefomhetleven.nl. Op die site is ook meer informatie te vinden over het evenement en mogelijkheden om financieel bij te dragen aan de doelstellingen van Stichting Gééf om het Leven. Clemence Hurks is met haar stichting ook aanwezig op Gemert Mert, op zondag 11 september. Ook dan kunnen belangstellenden zich opgeven of een donatie doen.

Foto: Clemence Hurks (foto: Liesbeth van Boxtel, Fotoatalier Laarbeek).

Foto's:


0