19 augustus 2022

De mooiste fietsroutes door Gemert-Bakel en Boekel 2022: In het land van ‘Tinus’

Ook deze zomer heeft het Gemerts Nieuwsblad nieuwe wandel- en fietsroutes uitgezet. Vandaag vertrekken we vanaf het Sint Agathaplein in Boekel.

Boekel heeft een gouden fietsgeschiedenis. De gastvrije en actieve gemeenschap leverde meerdere wereldkampioenen BMX af, maar werd vooral op de kaart gezet door Leontien Zijlaard- van Moorsel. De ‘Joekel van Boekel’ is de beste wielrenster die ons land heeft voortgebracht. ‘Tinus’ won vier keer goud op de Olympische Spelen, negen wereldtitels, twee keer de Tour Fémininen werd zes keer tot Sportvrouw van het jaar gekroond. De ‘gouden’ fiets die permanent voor het gemeentehuis geparkeerd staat, is een eerbetoon aan deze uitzonderlijke sportvrouw. Het wielermonument op het Sint Agathaplein is het startpunt van deze fietsrit.

Perke

Met de kerk in de rug gaan we bij de supermarkt links (Buskensstraat), weer links (Helfrichstraat), rechts (Bergstraat) en daarna links op of langs de kasseienstrook (Burgemeester Schafratstraat). Aan het einde gaan we rechts (Rutger van Herpenstraat), in de bocht rechts (Arendstraat), daarna direct rechts (Kievitlaan) en links (Spechtlaan/ Wielewaallaan).  Bij het bordje ‘Perke wijst je de weg’ draaien we links en fietsen onder de boog door het Perekkerpad op. Even verder, kruisen we een groter pad. Dat steken we over. We gaan voor de brug links, met de vijver aan de rechterhand. Dit pad blijven we om de vijver heen volgen. Daarna houden we links. Aan het einde steken we de doorgaande weg (Arendstraat) over en sturen rechts het fietspad op. Net voor de sloot, op de scheiding van Arendstraat en Arendsnest, gaan we links het smalle pad op. Dat maakt later een haakse bocht naar links, wordt verhard en maakt daarna weer een haakse bocht naar rechts. Even verder gaan we over de brug rechtdoor. Het pad maakt weer een haakse bocht naar links. Na de volgende brug volgen we het zandpad rechts van het speeltuintje tot aan de doorgaande weg (Statenweg). We steken over, gaan op het fietspad rechts, daarna links (Waterval), rechts (Zijp / Vale Peelweg), aan het einde links (Vale Peelweg) en daarna rechts (Schepersdijk). We passeren links Peellandschapspark Voskuilenheuvel, waar een schaapskudde graast en wandelroutes uitgezet zijn.  Bij de kruising gaan we rechts (Voskuilenweg) en in de bebouwde kom van Venhorst de tweede straat links (Ringbaan).

Links op de Ringbaan vinden we de winkel en werkplaats Bike Totaal van Sleeuwen Tweewielers. Een ruim aanbod aan fietsen en e-bikes van kwaliteitsmerken als Gazelle, Trek, Sparta en Union, gaat bij deze fietsspecialist gepaard met deskundig advies en vertrouwde service. Voor fietsers die last hebben van zadelpijn biedt Van Sleeuwen ook een oplossing. Na het meten van de zitbotjes en het inventariseren van de klachten kunnen de problemen met een passend zadel verholpen worden.

Peel

Aan het einde gaan we links (Zanddelweg). In de haakse bocht volgen we rechtdoor het halfverharde fietspad en gaan daarna links (Noordstraat/Rietven) en rechts (Bovenstehuis/Peelsehuis). Aan het einde steken we de doorgaande weg (N605 Volkelseweg) over en gaan links het fietspad op. Daarna gaan we rechts (Elzen), rechts (Elzen), links (Grimmekamp), links (Het Goor), rechts (Looijeindseweg/Boterhurken), rechts (Looieind), links (Groothees) en links (Vaansingel). Daarna gaan we rechts (De Mortelkes), einde weg links (Schildstraat) en steken we de doorgaande weg (Heesakker/Cruijgenstraat) rechtdoor over (De Wasaa/Den Uil).  Aan het einde gaan we links de doorgaande weg op (N616 Brugstraat) en daarna rechts (Hoogstraat /Hurkske). Na een poos gaan we links (Meerbosweg) en een flink stuk verder weer links, richting fietsknooppunt zes (Meerbosweg). We blijven het smalle fietspad door de boslaan volgen en gaan aan het eind rechts het fietspad langs de doorgaande weg (N616/Gemertsedijk).

De Boswachter

Achter de schilderachtige boswachterswoning op nummer 10 ligt lunchcafé De Boswachter.  Het is een rustpunt voor wandelaars en fietsers in de natuur, waar je kunt lunchen en borrelen. In het bos zijn diverse wandelroutes en speciaal voor de kleintjes heeft De Boswachter een eekhoorntjespad ontwikkeld. Samen met eekhoorn Hollie ga je op zoek naar de eekhoorns in het bos. Bij de Boswachter kun je daarvoor een rugzak met benodigdheden en een boekje huren. De Boswachter is geopend op woensdag tot en met zondag van 09.30 – 18.00 uur.

Maria

We stappen weer op en ga over de brug links (Handelsesteeg). Na enkele kilometers steken we de doorgaande weg (N605 Boekelseweg) over (Verreheide/Pelgrimsweg) en aan het einde rechts (Onze Lieve Vrouwestraat). We zijn aangekomen in Mariadorp Handel. Achter de kerk ligt het Processiepark, waar uit de heilige bron heilzaam water opborrelt. Het middelpunt van het bedevaarsoord is een rijksmonument en vrij te bezoeken.

Vakantiehuizen Versantvoort

Vanuit de Onze Lieve Vrouwestraat gaan we links (Mariahofke/Haveltweg) en later links (Dompthoorn/Gagelweg).Daar ligt in het buitengebied Vakanthuizen Versantvoort verscholen. Vijf sfeervol ingerichte en kindvriendelijke vakantiehuizen bieden volop mogelijkheden voor een gezellig verblijf met familie of vrienden tot maximaal 26 personen per huis. Ook voor cursussen, trainingen en presentaties zijn er diverse arrangementen beschikbaar. De familie Versantvoort heeft aan de Gagelweg eveneens een fraaie Bed and Breakfast ingericht.

De Mouthoeve

We gaan daarna links (Kapelweg), rechts (Eikenwalweg), links Heereveldseweg en rechts (Pater Petrusstraa /Daniël de Brouwerstraat). We passeren een voormalig Kapucijnenklooster voordat we Huize Padua binnenrijden. Op het GGZ-terrein vinden we museum De Kluis, dat een beeld geeft van de psychiatrie in Nederland en in het bijzonder op Huize Padua. Een stuk verder gaan we links (Bezuidenhout), bij het einde van het bos gaan we rechts de bossen in via het halfverharde fietspad. We blijven het fietspad volgen. Het pad buigt een beetje naar rechts. Verderop blijven we het volgen, met de camping aan de rechterhand. Aan het einde steken we de verharde weg (Peelstraat) over en volgen opnieuw een fietspad de bossen in. Na een tijd passeren we een sloot en een hek. Daarna gaat het pad in een breder pad over (Mezenlaan). Als het pad en verharde weg wordt en naar links buigt, deze blijven volgen (Vinkenlaan). Aan het inde links (Kievitlaan) en bij de doorgaande weg links (Bergstraat). Daarna rechts (Bosberg), rechts (Bosberg), links (Helfrichstraat), rechts (Irenestraat, links (Mouthoefsestraat) en rechts (Erpseweg). Aan de linkerkant van de weg staat De Mouthoeve.In de monumentale boerderij met stoere bijgebouwen zijn een brasserie en een nostalgisch straatje met een authentieke sfeer te vinden. Achter elk geveltje schuilt een verrassend aanbod van onder andere speelgoed, kleding, sierraden, kristallen, noten, bloemen, kunst en beauty: een uniek concept in de regio.

Nia Domo

We stappen daarna weer op en gaan links naar de Wilhelminastraat. Aan het eind, bij de molen, gaan we rechts (Kerkstraat) en bij de rotonde rechts (Sint Agathaplein).We zijn aan het einde van onze fietsrit gekomen. Tijd om onszelf te trakteren op een hapje en een drankje bij Nia Domo. Nia Domo, betekent’Ons Huis’ en de ontmoetingsplaats voor jong en oud, vrienden, familie, verenigingen en het bedrijfsleven aan het plein in Boekel. Nia Domo beschikt over een lunchroom, (disco) bowling en drie verschillende zalen. Het is de ideale locatie voor vergaderingen, condoleances, uitvaartdiensten, feesten, bruiloften, recepties, en evenementen en heeft een ruim terras.

Lengte fietsroute: 42 km.

Foto's:


gFNMiPhbP