07 augustus 2022

Drijvende krachten

Vorige week las ik in twee keer ademen het boek ‘De weg van de boog’ van Paulo Coelho uit. Het boeide van kaft tot kaft. Geen ingewikkelde symboliek, maar wel een zorgvuldige. Tsetsuya, de beste boogschutter van Japan, legt aan een jongen uit zijn dorp alle aspecten van het boogschieten uit. In poëtische en compacte taal verhaalt Coelho over de boog, over de pijl, het doelwit, het aanspannen, het loslaten. En daarmee als onderliggende laag over de beginselen van het leven. Over doelen stellen en doelen bereiken. Over fouten maken en omgaan met teleurstelling. Over beter worden door herhalen of stagneren doordat je je laat leiden door angst voor afwijzing of falen.
Wat heerlijk om mijn eigen levensgestuntel zo fraai verwoord te zien.

De reacties op het boek variëren van ‘wonderschone meditatie over de dingen die er toe doen’ tot ‘saai’ en ‘dit boek lijkt een gemakkelijk tussendoortje’. Sommige mensen worden door negatieve reviews geprikkeld om het boek zelf te lezen en te beoordelen. Anderen laten juist daardoor het boek links liggen. Waarom lezen we reviews?

Keuzemomenten laten je twijfelen. Je eigen plan kan nou eenmaal aardig verschillen van andermans adviezen. Wat doe je dan? Ik had ooit een collega die bij nieuwe films direct verwees naar wat de Volkskrant erover schreef. Dat leek te bepalen of hij de film ging kijken. Ik vond dat net alsof je, voordat je kennismaakt met spruitjes even opzoekt of een recensent ze lekker vindt.

Het is wel een interessant fenomeen: meningsverschillen. Is het een ramp of levert het juist de energie voor een dynamische wereld? Praatprogramma’s danken er hun bestaan aan. Knorrepotten als Johan Derksen en Maarten van Rossem ventileren over alles een provocerende uitspraak. Daarmee irriteren ze de ene helft van het publiek en vermaken ze de andere helft. Houden meningsverschillen de wereld levendig of drijven ze haar juist uit elkaar? Ik kom er niet uit.

Overal kom je verschillen tegen. Als feitelijke situatie en gewenste situatie ver uit elkaar liggen ontstaat dynamiek. Zwembandjes in een strak T-shirt kunnen drijvende krachten zijn om aan een dieet te beginnen. Ik las ooit: ‘De pianodocent deed wekelijks zijn uiterste best om de gigantische kloof tussen Kareltje en Chopin te overbruggen.’ Zou de wereld zonder verschillen stilstaan?

Vragen, vragen, vragen. Gelukkig helpt Coelho me daarbij ook: ‘Het leven is te kort om te verspillen aan het vinden van antwoorden. Geniet van de vragen.’

Maarten

Foto's:


0