03 augustus 2022

Handelse Karlijn Swinkels over eerste Tour de France Femmes

HANDEL – Het is de allereerste editie van de Tour de France Femmes. Voor de Handelse Karlijn Swinkels (23) was het een hele eer om mee te mogen rijden in de ronde die iedereen kent. ,Het is grootser dan alle wedstrijden en het heeft al mijn verwachtingen overtroffen”, aldus de 23-jarige Jumbo-Visma-renner.

Door Mark van Leuken

De eerste Tour de France voor vrouwen eindigde afgelopen zondag op de ‘La Super Planche des Belles Filles’, een beklimming met een stijgingspercentage van 24%. Maar wat een ervaring is dit geweest. Karlijn Swinkels reed deze ronde voor Jumbo-Visma. De mannen van dit Nederlandse team keerden dit jaar met de gele trui, de groene trui en de bolletjestrui terug uit de Tour. Dit gaf volgens Swinkels een gezonde druk voor de vrouwen. Ondanks dat ze de afgelopen periode bijna alle koersen op het hoogste niveau gereden heeft, wist ze niet wat ze moest verwachten van de Tour de France Femmes. Dat er meer media-aandacht was dan voor alle andere koersen was duidelijk. Of er ook daadwerkelijk veel publiek op de vrouwenkoers af zou komen was nog maar de vraag. Deze vraag werd al snel beantwoord. Dagelijks kwamen er duizenden mensen om de dames aan te moedigen.”Zelfs op de verlaten kruispunten op de route waarvan je dacht daar woont niemand, stonden als snel 100 mensen te kijken. Bij de dagelijkse start van een etappe waren er ruim 2000 mensen die de ploegenpresentatie en start van de etappe van dichtbij wilden meemaken. Alles bij elkaar, de sfeer, het publiek, de media-aandacht en de prestaties van de ploeg maken het een tour die ik me voor de rest van haar leven zal herinneren.”

De beroemde Champs-Élysées was het vertrekpunt van de etappekoers. ” Swinkels merkte meteen dat ze met een sterk team aan de start stond. “We konden Marianne Vos (kopvrouw Jumbo-Visma) perfect afleveren aan de finish en daar wist ze haar eerste podiumplek te bemachtigen. Dit was een puike prestatie maar tegelijkertijd wilden we als team meer.” Dat lukte al op de tweede dag . “Marianne zat in de juiste ontsnapping en maakte het daarna top af. Met haar eerste overwinning wist ze de gele en groene trui te bemachtigen.”

Onderdeel zijn van een winnende ploeg in de Tour de France is een speciaal gevoel, aldus Swinkels. “De gele trui van onze kopvrouw gaf iedereen vleugels. De dagen erop waren we niet zozeer bezig om de gele trui te behouden, maar vooral om nog een etappezege te behalen. Na een tweede, vijfde en derde plek, was Marianne in de zesde etappe opnieuw de sterkste.”

Na een perfect uitgevoerd teamplan moest Swinkels, Marianne Vos een kilometer voor de meet afzetten. Swinkels bracht zo Vos in een zetel naar de streep waar ze in gele trui naar haar tweede ritzege sprintte. De Tour de France kon voor de rensters van Jumbo-Visma niet meer stuk. De laatste twee dagen waren overleven. In de loodzware rit naar Le Markstein (koninginnenrit) kon Vos het tempo van de klimspecialisten niet bijbenen en gaf ze veel tijd toe op de uiteindelijke winnaar. Vos behoudt wel de groene trui. Swinkels had daarbij de opdracht om Vos uit de wind te houden, zodat ze op tijd binnen zou komen.”Om zelf de tour de France op deze manier mee te maken en een puzzelstukje te zijn in het behalen van de successen van deze ploeg, dat maakt me trots.”

Swinkels blijft zich ontwikkelen. “Dit seizoen heb ik een grote stap gezet. Ik ben blij dat ik nu een stabiele factor ben in de ploeg en het team kan bijstaan in de finale.” Meestal heeft ze een dienende rol, maar soms mag ze voor eigen resultaat gaan. Zo won ze in Valencia het sprintklassement, werd ze tweede in Veenendaal-Veenendaal en derde in de rittenkoers Festival Elsy Jacobs. Begin vorige maand reed ze ook de Giro d’Italia uit, met een zesde plek in de laatste etappe als meest aansprekende resultaat. Swinkels hoopt deze opgaande lijn voort te kunnen zetten in de toekomst. ,,Ik wil een van de allerbesten worden.”

Karlijn Swinkels (Foto: Bram Berkien, met dank aan Jumbo Visma)

Foto's:


0