04 augustus 2022

Muziekvrienden Padua bestaan driekwart eeuw

HUIZE PADUA / HANDEL – Op 27 februari 1947 richtten de broeders Hubertus en Levinus van Huize Padua met medewerking van enkele verplegers en ook smid Leonard van der Venne en afdelingshoofd Jan van den Elzen een muziekkorps op. De reden? Vermaak en ontspanning voor de patiënten.

Door Simon van Wetten

Uw verslaggever praat in het gezellige Brouwershof, één van de vele gebouwen op het immense Paduaterrein, met José Geven, de huidige voorzitter én bespeelster van de tenorsax, Theo Rovers, coördinator vrije tijd en vrijwilligerswerk en tevens bestuurslid, Jan van den Heuvel, gepensioneerd medewerker van Padua, slagwerker en al 52 jaar lid en heel lang bestuurslid, Francy Bexkens, lid en altsaxspeelster, en Henk Kuipers, al 58 jaar lid en eveneens slagwerker.Laatstgenoemde, ook het oudste lid, herinnert zich: “Het was van meet af aan de bedoeling dat patiënten mee konden spelen en dat is in de beginjaren prima gelukt. We speelden hoofdzakelijk marsmuziek en we heetten in die tijd nog fanfare Letitia. Het bijbehorende vaandel ligt nu in museum De Kluis.”

Jan van den Heuvel vertelt: “Geleidelijk zijn er veranderingen gekomen, eerst in de muziekkeuze en uiteindelijk, in de jaren ’90, ook in naam. Toen werden we de Muziekvrienden Boekel. Goed, de leden komen ook uit Handel en Gemert, maar Padua is Boekels grondgebied.”

Voorzitster José Geven moedigt Henk en Jan aan om nog meer uit het geheugen te putten. Dat is aan geen dovemansoren gezegd: “De kinderen van werknemers en verdere aanwas zorgden voor een drumband en majorettes en die speelden en liepen mee, want we gingen er ook op uit. Zo werden bijvoorbeeld de deelnemers aan de Apeldoornse vierdaagse jarenlang door ons binnengehaald, want daar deden ook patiënten, begeleid door medewerkers en vrijwilligers, aan mee.” En trots: “We zijn nu nog het enige korps dat verbonden is aan een psychiatrisch ziekenhuis.” Francy Bexkens vermeldt de naam van Wim van Diesen, voormalig voorzitter van de Muziekvrienden én voorzitter van de wandelsportvereniging van Padua.

Theo Rovers vindt de verbindende rol van de Muziekvrienden belangrijk. “Ja, wij staan voor die verbinding, zowel onderling hier op het Paduaterrein als naar buiten toe. Vroeger hadden we op Padua een eigen kermis en dat gebeuren vrolijkten wij dan verder op.” De anderen, lachend: “Och, het is hier nog elke dag kermis.”

Dat eropuit gaan, gebeurde dat vaak? Nou, een lawine van plaatsnamen komt voorbij. “In epilepsiecentrum Sterksel, of in Uden voor de Vrijbuiters aldaar, verzorgingshuizen in onder andere Panheel, Grave, Gemert, Beek en Donk, op de wijnfeesten in het Duitse Graach, net voor de corona nog in het Boerenbondsmuseum en in Melderslo, in openluchtmuseum De Locht. “Na een optreden in Panheel wilden nog wat eten en kwamen om die reden in Maastricht terecht. Behoorlijk de andere kant op! En in Valkenswaard werd de cafetariahouder zo verrast door onze massale binnenkomst, dat we hem geholpen hebben met eitjes bakken. Maar optredens doen we vooral in eigen huis natuurlijk, met een voor-, najaars- en Kerstconcert.”

De repetities vinden donderdagavond plaats in gebouw Oude Laan, onder leiding van dirigent en trompettist Kees Manders. “We hebben gemiddeld zo’n vijfentwintig leden, dat waren in de beginperiode alleen werknemers en patiënten, later ook familie en tegenwoordig staan we open voor iedereen. Sterker, we zijn dringend op zoek naar slagwerkers!” Jan maakt reclame: “We zijn een heel gezellige club, met weinig verloop.” En Henk: “Ik ben van verschillende clubs lid geweest, maar gezelliger dan deze is er geen.”
Wat spelen jullie tegenwoordig voor een muziek? “Van alles! Ooit zijn we van de marsmuziek overgegaan op Tsjechische muziek, polka-achtig, en nu zijn we modern en allround, van Doe Maar tot Queen en van Deep Purple tot Caro Emerald. Muziek die voor iedereen toegankelijk is.”

Het jubileumfeest wordt gevierd op zondag 4 september, met een feestelijk samenzijn, om 13.30 uur een receptie en om 14.30 een al even feestelijk concert in het Brouwershof op Padua.

Henk Kuipers, Jan van den Heuvel en José Geven.

Foto's:


0