03 augustus 2022

Steeds vaker afval tussen kleding Locals4Locals in Gemert-Bakel

GEMERT – “Doe eens normaal…” verzucht Ton Valckx van Stichting Locals4Locals als hij samen met vrijwilliger Tim bij een van de kledingbakken van de stichting langs de Vondellaan in Gemert staat. Bij het openmaken van deze bak kwam hen een ontzettende stank tegemoet.

Kokhalzend zochten ze tussen de ingeleverde kleding, massa’s vliegen en kronkelende maden naar de oorzaak.
Dat bleken twee plastic zakken met poep- en plasluiers te zijn en een zak met barbecue-afval! Daar achtergelaten door een mede-inwoner of -inwoonster. Deze zakken hadden de afgelopen warme dagen flink liggen broeien en de stank was enorm. Alle gedoneerde kleding in de bak was waardeloos geworden. Wéér een flinke schadepost!

Sinds de 1,5 jaar dat de lokale Stichting Locals4Locals toestemming heeft van de gemeente Gemert-Bakel om kleding in te zamelen voor Kledingbank Gemert komen zij tijdens hun twee ophaalronden per week veel afval tegen. Vorig jaar was dat 20.000 kilo Ook dit jaar gaat het weer die kant uit.

“Natuurlijk zijn wij blij dat veel mensen uit de gemeente ons hun tweedehands kleding gunnen. Deze kleding gaat deels naar de Kledingbank en een ander deel wordt doorverkocht om de bedrijfskosten te dekken. Het is van de zotte dat ze ook afval in onze bakken gooien. De gemeente Gemert-Bakel heeft meerdere locaties waar luierzakken gratis ingeleverd kunnen worden en toch presteren mensen het om die zakken bij ons in de kledingbak te gooien. Nou zitten wij hiermee opgescheept. Het is helemaal idioot als iemand het in zijn hoofd haalt om de resten van de barbecue, inclusief de sausjes, in onze bak te gooien. Moet je kijken, overal vliegen en maden. Bovendien is alle kleding uit de bak waardeloos geworden.”

De schade is groot voor de stichting: “Jaarlijks zijn wij duizenden euro’s kwijt aan stortingskosten naast een verlies van inkomsten van kleding die waardeloos is geworden. Dit barbecue-afval slaat alles. Bovendien gooien steeds meer mensen kleding, schoenen en ander goed bedoeld spul los in de bak. Dat is voor onze vrijwilligers bijzonder lastig om alles weer opnieuw in zakken te stoppen. Dat kost heel veel tijd.Ik ben bang dat onze vrijwilligers hier genoeg van krijgen en gaan stoppen. Zij hebben zich aangemeld bij een stichting om mensen met een smalle beurs te ondersteunen en niet om afval in te zamelen. Afval zoals oude vloerbedekking, stukken laminaat, grijze zakken vol met troep en zoals nu die luierzakken, dat kunnen zij missen als kiespijn.”

Ton Valckx (links) bij een kledingbak. (Archieffoto)

Foto's:


0