15 augustus 2022

Techniek of mensen

Laatst zag ik onze minister voor Langdurige zorg bij Op1. Het stelde me gerust dat het een vrouw is. Vrouwen kunnen immers beter zorgen dan mannen. Maar ze was ook lid van de VVD en ex-bestuurder van een grote zorginstelling. Die twee kenmerken vervullen mij met zorg. Als VVD’er zal zij pleiten voor zelfredzamer worden en langer thuis blijven wonen; als ex-bestuurder van een grote zorginstelling zal zij vooral kijken naar efficiency en de kosten. Ze zegt bijvoorbeeld: ‘De behoefte is nu anders. Mensen willen veel meer eigen regie en in de eigen omgeving blijven wonen.’ Nou, minister, dat was dertig jaar geleden ook al zo, niks nieuws onder de zon. De behoefte is helemaal niet anders en mensen doen altijd het uiterste om thuis te kunnen blijven, vaak met hulp van veel mantelzorg. Daar zit niet zo veel rek in. Ze zegt ook: ‘Waar we op uitgekomen zijn, is dat we veel meer moeten nadenken over wat kunnen mensen zelf, wat kunnen we meer met technologische innovatie doen.’ Toegegeven, ze heeft het moeilijk met de dubbele vergrijzing, maar ze kiest de verkeerde oplossingen. Ik, als toekomstig gebruiker van langdurige zorg (over 5 jaar als het tegenzit, over 15 jaar als het heel erg meezit) zie er tegenop: een sensor in mijn incontinentiebroek, die een signaal geeft als het te nat wordt. Ik kan zelf niet meer bellen; mijn sensor is het contact met de zorg. En wat gebeurt er als er een paar zieken zijn in de zorg? Wordt mijn sensor dan anders afgesteld zodat-ie niet meer zo snel afgaat? Zelfredzaam zijn en technische innovaties gebruiken, ik hoop dat ik het straks nog kan. Maar ik weet nu al dat er velen zijn die het nu niet en straks niet zullen kunnen: mensen met veel handicaps, mensen met een taalprobleem, mensen die digibeet zijn, mensen die veel weerstand hebben tegen de innovaties, noem maar op. Waarom toch die neiging om zaken technisch te willen oplossen. Waarom kiezen voor die armoede.
Mensen die afhankelijk zijn geworden, hebben andere mensen nodig, geen sensor. Mensen die even een praatje maken bij het aantrekken van de steunkousen en daar niet maar vijf minuten tijd voor hebben, mensen die plezier hebben in het contact tijdens verzorging en verpleging. Beste minister, luister niet naar de adviezen, regel meer mensen in de zorg en laat die zo autonoom mogelijk werken. Dat laatste past overigens wel goed bij uw partij en verbetert ook nog de zorg.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0