11 augustus 2022

Zebra Festival Gemert terug naar de basis: ‘Kom maar op met je talent’

GEMERT – Een laagdrempelige, lokale ontmoetingsplek waar je jezelf vrij en veilig voelt om je talenten te ontwikkelen. Dat is waar het in de kern om draait bij De Bunker. Door voortdurend de verbinding te zoeken blijft het open jongerencentrum/culturele maakplaats zich al veertig jaar verjongen. Ook Zebra, het gratis toegankelijke festival dat onlosmakelijk met De Bunker verbonden is, gaat terug naar de basis. Zo wordt een opnieuw een fundament gelegd, waarop een volgende generatie kan bouwen.

Van de redactie

‘Gewoon aan de gang gaan’ is het motto bij De Bunker. “Dus kom maar op met je idee en talent. Als je geen rare eisen stelt of bakken met geld nodig hebt, dan ben je van harte welkom. De faciliteiten zijn er, de ruimte om activiteiten te organiseren is er en ervaren vrijwilligers kunnen je erbij helpen.”

Ook Jeru Tinkelenberg is ‘gewoon aan de gang gegaan’ bij De Bunker. Als jongere heeft hij een inloop voor en door leeftijdsgenoten opgezet. “Er wordt veel over jeugd en jongeren gepraat, maar te weinig naar ons geluisterd. Ouderen menen het vaak beter te weten. Ze zijn bang dat jonge mensen eerder de fout ingaan, omdat ze minder ervaring hebben dan zij. Daardoor worden we onvoldoende gefaciliteerd.”

Jeugd en jongeren vrijlaten en verantwoordelijkheid geven, is ‘knetterspannend’, zo geeft bestuurslid van De Bunker Piet Snijders aan, “maar nu belangrijker dan ooit. Twee jaar lang hebben we onze jeugd afgeleerd om te ontmoeten en te verbinden en om creatief bezig te zijn. Door coronabeperkingen hebben zij zich minder kunnen ontwikkelen en zijn daardoor beschadigd geraakt. Ze moeten dat opnieuw leren en ervaren dat het op een fijne en veiligere manier kan. Elkaar weer ontmoeten is nu minstens zo belangrijk als weer kunnen genieten van cultuur, al heeft cultuur zich ook in coronatijd als bindmiddel bewezen.”
Jonge mensen de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen loont, volgens Snijders. “Een van de lichttechnici die bij het Eurovisie Songfestival achter de knoppen zat, een aankomend assistent-producer van het Amsterdam Dance Event (ADE), een platenbons bij Sony Records, Gemertse artiesten die op Lowlands hebben gestaan of als deejay op de grootste housefeesten draaiden: ze hebben allemaal gemeen dat ze bij De Bunker een eerste kans hebben gekregen. Dat geldt ook voor veel mensen die bij andere Gemert-Bakelse producties betrokken zijn, zoals Strijd om de Kathedraal en voorstelling van Toneelgroep De Kern. Nog steeds hebben we een van de jongste techniekgroepen in de regio. Ontwikkeling gebeurt op alle denkbare niveaus. Het gaat ook om die ooit zo schuchtere jongen nu wel een praatje durft te maken omdat hij hier aan de bar heeft leren buurten. Dat is onbetaalbaar, voor de persoon zelf, maar ook voor de samenleving als geheel, omdat het blijvend meerwaarde oplevert.”

Ook voor en achter de schermen van het Zebra Festival krijgt talent de ruimte. “Organisatorisch en facilitair is het van A tot Z lokaal en verreweg de meeste acts komen van dichtbij. Starchild en Mannen met Baarden, Jeroen Geurts en DJ Ruben hebben hun wortels in Gemert-Bakel en Timo van Lierop (MOOON) is met de Bunker vergroeid geraakt. Alleen de live-sensatie Lifeless Pass komt uit een ander deel van Nederland, maar kan met hun energieke postpunk ook weer onze lokale muzikale talenten inspireren.”

Zebra biedt dit jaar een akoestische muziek buiten en rock en dance op het podium binnen. De toegang is gratis. “We gaan voor een uitnodigende Kom-in-de-wei-spelen-sfeer.”

De nieuwe, kleinschalige opzet, maakt het festival toekomstbestendiger. “Het is een blijft een vrijwilligersevenement en moet dus ook te behappen blijven.”

Zebra Festival, 19 en 20 augustus 2022. Entree: gratis. Meer info: www.bunkergemert.nl.

Foto: Vrijwilligers dragen het Zebra Festival (Archieffoto GN)

Foto's:


z