15 augustus 2022

Zilver voor Jules van der Heijden op WK Powerchairhockey

GEMERT – Jules van der Heijden heeft met het Nederlands team zilver behaald op het WK Powerchairhockey. De Denen versloegen Oranje in de finale met 3-4.  Een verslag vanuit Zwitserland.

 

Poulewedstrijden

De openingswedstrijd voor Oranje is de Derby der Lage Landen tegen de Belgen. Op woensdag 10 augustus om 09.30 uur begint het duel.  Nederland gaat als een komeet van start en scoort zeer snel en veel.  Ruststand 12 – 0.  Belgie is geen partij voor het sterke Nederland. Na de rust hetzelfde spelbeeld. Veel druk en snelle aanvallen en onderscheppingen van het Nederlandse team. Eindstand 21-0.  Dat is nog niet eerder vertoond tegen  Belgie.  Doelpuntenmakers,  Rody Feller (7) Lucas Schell (5) Jules van der Heijden (4) , Tim Heere (4) en Dennis vd Boomen (1). maken van woensdag gehaktdag voor de tegenstander . Nederland laat zien dat het met dit team hoge ogen kan en wil gooien.

Donderdag 11 augustus om 11.15 uur start de belangrijkste wedstrijd in de poule: Nederland – Italie.  Regerend Europees kampioen Nederland tegen regerend Wereldkampioen Italie.  Italie had de eerste wedstrijd tegen Zwitserland in de slotfase verloren en moet dus vandaag tegen Nederland winnen om nog een kans te maken om de wereldtitel te prolongeren, Nederland moet uiteraard ook winnen om door te gaan naar de halve finales van zaterdag. Het begin van de wedstrijd is voor beide teams vrij zenuwachtig met veel balverlies over en weer, maar wel erg spannend. Tim Heere brengt Nederland na de moeizame openingsfase op voorsprong. Ideaal omdat de Italianen dan hun catanacciospel niet uit kunnen voeren en moeten aanvallen. Door een rare situatie voor het doel van Nederland komt Italie onverwacht op 1-1. Gelukkig wordt het net voor rust nog 2-1 door wederom Tim Heere.

Na de rust schiet Nederland wat sterker uit de startblokken waar Jules van der Heijden, Tim Heere en Dennis van den  Boomen de Italianen met snel spel onder druk zetten. Dit resulteert in de 3-1 door Dennis van den Boomen. Door een onbesuisde actie van een Italiaanse speler moet Jules van der Heijden geblesseerd uitvallen.  Het uitvallen van Jules is wel een tegenvaller, maar wordt goed opgevangen door het team.  Door een tussentijdse snelheidstest van een van de Italianen wordt geconstateerd dat er met de snelheid van zijn rolstoel geknoeid was en wordt de speler met rood van het veld gestuurd. Nederland loopt snel uit naar 4-1 en 5-1.  Uiteindelijk wordt Italie opgerold met 8-1 door doelpunten van Dennis van den Boomen en Tim Heere, die een wereldwedstrijd speelt Door deze overwinning wordt het spelen van de halve finale al bereikt na twee wedstrijden.

De tweede wedstrijd van de dag  Nederland – Canada begint om 18.15 uur. Zoals verwacht start Nederland meteen zeer scherp en komt al na 9 seconden de 1-0 op het scorebord door Rodi Feller. Canada heeft geen schijn van kans tegen het Nederlands Team. De rust wordt bereikt met een 18-0 voorsprong. Na de rust gaat Nederland gewoon door met doelpunten maken.  Opvallend is dat Richard Goudswaard (T-stikker) twee doelpunten maak. Alles spelers van het team zijn deze wedstrijd in actie gekomen waarbij bijna elke speler zijn doelpuntje(s) mee kan pikken. Ook Jules laat zich niet onbetuigd en maakt een paar fraaie doelpunten. Zeer goed voor het zelfvertrouwen voor de wedstrijd van morgen tegen Zwitserland met als inzet de eerste plek in de poulefase die recht geeft om te spelen tegen de nummer twee van de andere poule. Morgen weer meer..

Vrijdag 12 augustus is om 13.00 uur de wedstrijd tegen thuisland Zwitserland.  De winnaar van het duel speelt morgen tegen de nummer 2 van de andere poule Finland.  Thuisland Zwitserland probeert de supporters van Nederland te verplaatsen naar een minder zichtbare plek , maar komt uiteindelijk van een koude kermis thuis. Het oranje is altijd goed zichtbaar en de supporters zijn wederom prominent aanwezig. Ook uit Gemert diverse supporters om het Nederlands team met Jules van der Heijden te ondersteunen. Nederland gaat furieus van start en staat binnen  drie minuten met 2-0 voor door doelpunten van Tim Heere en Jules van der Heijden. De Zwitsers laten dat niet op zich zitten en komen sterk terug. 2-1.  Nederland speelt wel erg sterk en loopt uit naar een 5-2 ruststand door doelpunten van Jules van der Heijden, Tim Heere en Dennis van den Boomen.  Na de rust wordt de “GP Bulls “variant ingezet en dat leidt uiteindelijk tot de 4-7 door doelpunten van Dennis en Jules. Jules wordt gewisseld vanwege een warme motor. De Zwitsers profiteren van deze wissel en maakten de 5-7. Nederland speelt echter de wedstrijd keurig uit en mede door goed keeperswerk van Cathry Strijbosch wordt de eindstand van 5-10 op het score bord gezet, waarbij het laatste doelpunt door Rodi Feller echt van grote klasse was. Op naar de halve finale tegen Finland op zaterdag 13 augustus. Nu gaat het pas echt beginnen.

Halve finale

Zaterdag 13 augustus om 14.00 uur is halve finale tegen Finland. Dat was ook de de halve finale in 2014 in Munchen toen Nederland wereldkampioen werd.

 

De start van Nederland is fenomenaal. Na twee minuten staat er al een 2-0 voorsprong op het programma. Wat een begin met deze doelpunten van Dennis vd Boomen en Tim Heere. Nederland gaat sterk door en komt door Dennis zelfs op een 3-0 voorsprong. In de 10e minuut wordt er een wissel doorgevoerd die niet iedereen begrijpt. De balans is uit het team en Finland komt terug in de wedstrijd: 3-1. Meteen gaan de gedachten terug naar het WK in Italië in 2018 tegen Denemarken toen een wissel verkeerd uitpakte.  Net voor rust wordt er opnieuw gewisseld en mag Jules van der Heijden zijn opwachting maken in de reserverolstoel van Dennis vd Boomen. Zijn eigen rolstoel is niet in orde. Tot aan de rust blijft het 3-1. Meteen zie je het snelle samenspel van Jules, Dennis en Tim en wordt Finland van het kastje naar de muur gespeeld. 4-1 Jules, 5-1 Tim, 6-1 en 7-1 wederom door de zeer goed spelende Jules van der Heijden. Tim Heere maakt ook nog de 8-1. Wedstrijd in de pocket. Uiteindelijk wordt er doorgewisseld en werd de eindstand van 11-3 als eindstand op het scorebord gezet. Doelpunten van Lucas Schell,  die voor het eerst mee is op het WK en dus ervaring op kan doen en dat laat zien ook.

Morgen dus om 16.30 uur de Finale  tegen Denemarken. Een gerenommeerde tegenstander die 4 jaar geleden in 2018 uiteindelijk Nederland uit de finale hield.  Zondag 14 augustus om 16.30 uur live te volgen op de livestream van het WK Powerchairhockey in Sursee , Zwitserland.  Nu gaat om goud.

Finale

Zondag 14 augustus 16.30 uur is de finale tegen Denemarken. De Denen waren de laatste tegenstander die van Nederland gewonnen had in 2018, sindsdien was Nederland ongeslagen. De stemming zit er goed in met het toch in grote getale opgekomen Oranje-publiek. Nederland is er klaar voor De tart van Denemarken is zeer sterk en via een soort van carambole rolde de bal in het doel van Nederland. 0-1.  Nederland met Dennis vd  Boomen, Tim Heere, Jules van der Heijden, Cathry Strijbosch en Richard Goudswaard in de basis komt zeer sterk terug. Tim Heere scoort twee keer op aangeven van Dennis vd Boomen en Jules van der Heijden.  Denemarken komt met een goed doelpunt terug op 2-2.  Jules van der Heijden draait eigenhandig de stand weer naar 3-2 in het voordeel van Nederland net voor rust.  3-2 is ook de ruststand.

In de 2ehelft een oppermachtig Nederland dat keer op keer de defensie van de Denen probeert te verschalken wat maar niet lukt. De Denen verdedigen zeer scherp en zeer negatief en proberen met onderscheppingen een doelpunt te maken. Catanacciospel noemt men dat bij voetbal. Niet leuk maar wel effectief. Net voor tijd maakt Denemarken de 3-3 en moet een verlenging met golden goal de beslissing brengen.  Helaas voor Nederland is de toss in het voordeel van de Denen.  Ze starten en meteen en de eeste de beste aanval is ook beslissend en de Denen scoren de Golden Goal.

Eindstand 3-4. Denemarken wereldkampioen en Nederland zilver. Erg jammer want Nederland heeft een ontzettend goedwereldkampioenschap gespeeld en heeft laten zien dat ze niet voor niets titelkandidaat was.

 

Foto's:


fFFFJ