23 september 2022

50 jaar Seniorenkoor De Vrije Heerlijckheit

GEMERT – Seniorenkoor De Vrije Heerlijckheit – “graag met een ‘t’ op het eind” – tikt in deze dagen het gouden jubileum aan. Feitelijk bestaat het koor al sinds 1969, maar pas in 1972 kreeg De Vrije Heerlijckheit statuten en daarmee de status van een vereniging. Er is in die halve eeuw heel wat afgezongen door de senioren.

Door Simon van Wetten

“Zingen is gezond voor lijf en leden,” vertelde dirigente Jo Bouw ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum in deze krant. “Het geeft lucht aan de bovenkamer.” En Jo – zij is helaas niet meer onder ons – had nóg een statement. “In feite zijn de meeste zangverenigingen tegenwoordig seniorenkoren.” Gelijk had ze, en die tien jaar oude constatering geldt anno 2022 alleen nog maar sterker.
Goed, we zijn inmiddels een decennium verder en ik spreek met drie leden van het koor over het wel en wee van die laatste tien jaar. Gerard van den Heuvel, Giel van Kessel en Theo Biermann sommen heel toepasselijk in koor op in welke plaatsen de senioren zoal hebben opgetreden. De oostelijke helft van Brabant is intensief door de zangers bezocht. Verzorgingshuizen, ziekenhuizen, reguliere zalen en Carat, dat is een jaarlijks terugkerend muziekfestijn in Helmond voor koren en orkesten in de Warande aldaar, het komt allemaal voorbij. Acte de présence geeft het koor sowieso bij het Cecilia-feest, elk jaar in november. “Maar,” vertellen de heren erbij, “het aantal leden is intussen fors gedaald, van 43 leden in 2012 tot 24 anno nu.” Hoe dat komt? “Vooral de corona heeft erin gehakt. Overlijdens of gewoon de durf niet meer, en tja, in onze leeftijdscategorie slaan soms de kwalen dermate toe dat repetities en optredens niet meer haalbaar zijn. Tegelijkertijd moet je bedenken dat we toch nog toeloop hebben, met name als er in de buurt weer een ander koor stopt. Dan komen degenen die door willen gaan naar ons.”
Het huidige ledenbestand komt niet alleen uit Gemert. Elsendorp, De Rips, Handel, Milheeze, Beek en Donk en Mariahout zijn ook vertegenwoordigd. “En onze dirigent Arie Ketelaars komt uit Lieshout.” Gerepeteerd wordt er tegenwoordig in de kapel van klooster Nazareth. “Voorheen was dat in De Eendracht. “Repeteren doen we ’s middags, dan hoeven wij, toch wel een beetje ouden van dagen, ’s avonds niet van huis. Naast het zingen speelt het sociale aspect een belangrijke rol. Die woorden in dat lied van Ramses Shaffy, ‘zing, bid, huil, lach’ enzovoorts, dat doen wij sámen.”
Ik vraag aan Gerard, Giel en Theo of het koor het 60-jarig jubileum zal halen. Meewarig kijken zij mij aan. “Bij een seniorenkoor moet je niet ver vooruit denken, en zeker geen tien jaar. Met een beetje pech zijn we er dan geen van allen meer. De gemiddelde leeftijd is nu 81 jaar! De jongste is 68, de rest is 70+ en vijftien leden zijn zelfs boven de 80 jaar. Het voortbestaan hangt dus vooral af van nieuwe aanwas. Zonder aanwas weinig toekomst! Voor mogelijk nieuwe leden: we repeteren op donderdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur.”
Tijdens ons gesprek bladeren wij door de fotoboeken. De optredens en andere belangrijke momenten zijn uitstekend gedocumenteerd. De prachtige uniforme kleding valt op, net als het vaak gebruikte bord met daarop groot weergegeven de tekst van ‘Ik droom van Brabant’, blijkbaar toch wel een beetje het lijflied van het koor. Een meezinger!
Hoe gaan jullie dit misschien wel laatste jubileum vieren? “Op zondag 25 september is er eerst een mis in de oude Sint Jan, om 11.00 uur, waarna een receptie met koffie en gebak het feestelijke van de bijeenkomst onderstreept. Vervolgens gaan we pas op 3 november verder met het vieren van het 50-jarig bestaan, in het Boerenbondsmuseum, tijdens het Ceciliafeest.” Misschien moet er op die dag niet alleen van Brabant worden gedroomd, maar ook van nog heel wat jaren De Vrije Heerlijckheit, dat vorstelijk seniorenkoor uit Gemert en omstreken.

Foto: Seniorenkoor De Vrije Heerlijckheit.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.