15 september 2022

Komende zondag: De Rips Onderneemt!

DE RIPS – Typisch De Rips, er rijst een plan, daar worden mensen voor bij elkaar getrommeld en er ontstaat een dag waar tientallen vrijwilligers hun steentje aan bijdragen. Puur enthousiasme zonder winstdoelstelling of belangenverstrengeling. Ik schoof aan bij de organisatie van De Rips Onderneemt!

Door Francis van Gils

Dit jaar bestaat De Rips 100 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Zondag 18 september staat een bijzondere dag gepland. Bedrijvigheid uit het heden en verleden is te beleven op 2 terreinen. Er wordt een route uitgezet, die makkelijk te lopen is met 1 consumptie in de hand. Vanuit het parkeerterrein bij Gemeenschapshuis De Eik naar een wei aan de Blaarpeelweg waar bedrijven, verenigingen uit De Rips en ZLTO Gemert-Bakel in diverse stands bij elkaar staan. Vermaak voor jong en oud en ik ben er nu al van overtuigd dat deze dag als zeer geslaagd de geschiedenisboeken in gaat.
Aan alles is gedacht. De inwendige mens kan zich tegoed doen aan pannenkoeken, broodje knakworst, hamburgers en er staat een frietkraam. Op beide terreinen is horeca aanwezig en er is vermaak voor de kleintjes met luchtkussens. Er wordt zelfs een heel zwembad opgezet voor een demonstratie van SIGNI zoekhonden, zij laten de nieuwste technieken zien om mensen in het water op te sporen. Oude ambachten, zoals onder andere turfsteken, klompen maken en een oude dorskast. Oude en nieuwe generatie voertuigen van verschillende bedrijven. Brandweer geeft demonstraties en gaat spelletjes doen met de kinderen, wie weet mag je wel mee blussen! De terreinen zijn ingedeeld in secties waar bedrijven samenkomen in hun bedrijfstak en met 50 standhouders is er dus voor elk wat wils te beleven. Wist u dat de Heidemij zijn grondslag heeft in De Rips? Zij rooiden bomen voor de mijnen in Limburg, ontgonnen de grond en plantten bomen terug. Sinds 2018 is er zelfs een wijngaard in De Rips en worden er gemiddeld 2800 flessen wijn geproduceerd.
Terecht worden Ripsenaren pioniers genoemd.

Vergeet ook zeker niet de kerk te bezoeken waar Heemkundekring D’n Blikken Emmer u meeneemt in de reis van het verleden door middel van oude foto’s en beeldmateriaal laat zien.
Kortom een dag waar je bij moet zijn geweest! En hopelijk zijn de weergoden gunstig gestemd. (Foto: Lawrence Jacobs, Roland Kandelaars, Hans Ypma, Liza Kandelaars, Huub Jacobs, Puck Hendriks, Niels v.d. Hoff, Ruud van Dijck. Niet op de foto: Jose v.d. Burgt)

Alle feiten nog op een rijtje: Zondag 18 september van 11.00 tot 17.00 uur. Informatie kunt u verder vinden op: www.derips.nl Facebookpagina De Rips Instagram De Rips.

Foto's:


0