27 september 2022

Eén en al weelde in Hongqi E-HS9

Als hoogwaardigheidsbekleders in China het goedkeuren, kunnen wij toch onmogelijk onze neus ophalen voor het premiummerk Hongqi? Maak kennis met de E-HS9, die deze herfst zijn weg naar Nederland vindt.

Het is de Chinezen menens met de Europese automarkt, dat zal niemand ontgaan. Hongqi, een divisie van het staatsbedrijf FAW Group, torpedeert vol bravoure de liga van premiumspelers en schuift in dat kader als eerste de E-HS9 op ons continent naar voren. Het betreft een uit de kluiten gewassen SUV met een lengte van 5,2 meter en een lekker karakteristiek design, dat ongetwijfeld polariserende meningen gaat oproepen omtrent het tuinhek dat als grille dient. Binnenin heerst één en al weelde, van kruiselings gestikt leder op plekken waar de armen rusten tot relaxfauteuils achterin en een heel arsenaal aan multimedia schermen. Drie daarvan overspannen de complete dashboardbreedte, één duikt omhoog vanuit de middenarmsteun achterin en dan treffen we er nog twee aan in de rugleuningen van de voorstoelen, fraai geïntegreerd. Dan praat je wel over de topversie, tevens gezegend met snuisterijen als soft-close op de portieren. Elke E-HS9 krijgt van huis uit autopilot mee. Wie durft dan nog te beweren dat de Chinezen achterlopen?

Hongqi monteert in beide assen een elektromotor van minimaal 217 pk, wat in combinatie met een 84-kWh accupakket een autonomie van 396 kilometer geeft. In zesenhalve tel vliegt de E-HS9 van 0 naar 100 km/h en kies je voor de krachtigste versie, dan zakt dat naar 4,9 seconden. In dat geval hangt achterin een elektromotor die 333 pk opbrengt en die samen met zijn minder potente collega vóór gevoed wordt door een 99-kWh batterij, goed voor 465 kilometer WLTP-actieradius. In Noorwegen kun je de kolossale SUV al in het wild tegenkomen, waarbij elanden het waarschijnlijk wel uit hun hoofd zullen laten om zomaar de weg over te steken als dit joekel nadert. Aangezien de Nederlandse markt dit najaar de Hongqi E-HS9 gaat begroeten, zal het niet lang meer duren voor distributeur Stern de prijzen vrijgeeft.

Foto's:


0