21 september 2022

Gemert-Bakel: ‘Snel duidelijkheid over toekomst vliegbasis De Peel

MERSELO – Gemert-Bakel wil snel duidelijkheid over de toekomst van vliegbasis De Peel. Die boodschap heeft burgemeester Michiel van Veen meegegeven aan staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD). Van der Maat bracht vrijdag een werkbezoek aan De Peel. Hij sprak met de burgemeesters van Gemert-Bakel en Venray, provinciebestuurders en enkele ondernemers en dorpsvertegenwoordigers over de mogelijke reactivering van de vliegbasis.

Van de redactie

Defensie is van plan om er 18 weken per jaar te gaan oefenen met F-35 straaljagers. De gemeenteraad van Gemert-Bakel heeft zich tegen reactivering uitgesproken. Voorwaarde voor de her-ingebruikname van de vliegbasis is dat het past binnen de geluids- en stikstofnormen. Daarover is nog altijd geen helderheid.

Te lang

“Snelheid en duidelijkheid, daar heeft Gemert-Bakel behoefte aan”, reageert de burgemeester tijdens een afsluitend persmoment in het Limburgse Merselo. “Het duurt veel te lang. Mensen die in de directe omgeving wonen en ondernemen worden daar onzeker van. ‘Kan ik straks nog wel een huis bouwen?’ en ‘Heeft het nog zin om te investeren in mijn bedrijf ?’, zijn voorbeelden van vragen die leven. Zij willen weten waar ze aan toe zijn. Daarom is het belangrijk om perspectief te bieden. Dus: als het niet door kan gaan, zeg dan gewoon dat het niet doorgaat. En als het nu niet doorgaat, omdat het op dit moment niet past, geef dan op korte termijn aan of je wel van plan bent om het passend te maken.” Of aan die wens voldaan wordt is de vraag. “Vandaag heb ik die indruk niet gekregen”, aldus Van Veen.

Stikstof

“De ene burgemeester vindt dat het te lang duurt, de andere wil juist dat het heel lang duurt, omdat ‘ie niet wil dat de vliegbasis gereactiveerd wordt”, stelt Van der Maat. De staatssecretaris zegt goede gesprekken met bestuurders van gemeenten en provincies te hebben gevoerd. “We hebben met elkaar afgesproken hoe we dit vraagstuk het komende jaar gaan aanvliegen. Vanuit de omgeving heb ik vooral zorgen gehoord over geluid, maar de belangrijkste hoepel waar we doorheen moeten is het stikstofvraagstuk. Welke consequenties heeft het, als F35’s gebruik gaan maken van De Peel? En mocht er te weinig stikstofruimte zijn, kunnen we dat oplossen door slimme maatregelen te nemen? Of moeten we verder om ons heen gaan kijken? We maken berekeningen om dat scherp te krijgen. Dat kost tijd, maar dan hebben we wel de kaarten in handen om concreet te worden. Het uitkopen van boeren in de omgeving, om daarmee stikstofruimte voor de vliegbasis te creëren, is nu niet aan de orde. Mocht het toch nodig blijken om extra ruimte te verwerven, dan wordt dat eerst binnen het kabinet en vervolgens met de regio besproken.”

Geluid

Van der Maat benadrukt dat De Peel de enige basis is in Nederland, waar nog voldoende geluidsruimte is om 18 weken per jaar te kunnen oefenen met F35’s. “Die ruimte is er op Gilze-Rijen en Twente niet en de capaciteit op Leeuwarden en Volkel wordt al benut.”

Zoekgebied

Het zoekgebied vergroten naar het buitenland, ziet de staatssecretaris niet zitten. “We vliegen al veel in het buitenland, maar we hebben ook in Nederland oefenruimte nodig. Een van de redenen: we willen niet dat onze mensen constant ver van huis zijn.”

Compensatie

Over compensatie -mocht er op De Peel weer met straaljagers gevlogen gaan worden- is volgens burgemeester en staatssecretaris niet gesproken. Van Veen: “Dat zou in deze fase onlogisch zijn, want Gemert-Bakel is tegen reactivering.” Van der Maat: “Dat zou veronderstellen dat er compensatie moet plaatsvinden, omdat er iets gebeurt wat niet o.k. is. Daarvan is geen sprake.”

Foto: Betrokken bestuurders in gesprek met mediavertegenwoordigers.

Foto's:


0