21 september 2022

Lach en traan tijdens bezoek Willem-Alexander en Máxima aan Gemert: ‘Koningsdag in het klein’

GEMERT – Een lach en een traan tijdens het bezoek van Willem-Alexander Máxima aan Gemert. Koning en koningin spraken donderdag met lokale betrokkenen over de impact van de coronapandemie en de hedendaagse coöperatie. Ook was er een ontspannen publieksmoment op het Ridderplein. Eerder op de dag stond een ontmoeting met boeren en natuurbeschermers op het programma. Het Peelbezoek werd afgesloten op de Automotive Campus in Helmond.

Door Marcel Bosmans

Het is klokslag 11.00 uur als Diny van Berlo haar rollator bij het dranghek parkeert. Buiten medewerkers van de gemeente en enkele persvertegenwoordigers is er nog bijna niemand op het plein. Dinie deert het niet. “Beter te vroeg dan te laat. Ik wil er op tijd bij zijn, zodat ik niets hoef te missen.” De 88-jarige Gemertse is van een groot fan van de Oranjes. “Voor mij is dit waarschijnlijk de laatste kans om Willem-Alexander en Máxima in het echt te zien. Heel bijzonder dat ze naar Gemert komen en dat ik dat nog mee mag maken.
2022 was toch al een jaar met een kroontje erop, omdat onze Frans (Diny’s zoon, red.) geridderd is.”

Spannend

Diny glundert nog steeds als burgemeester Michiel van Veen haar aanspreekt. Ook voor de burgemeester is het spannende dag. “Het is tot in de puntjes voorbereid, maar je weet pas achteraf of alles goed is gegaan. Ik hou dat in mijn achterhoofd, maar het remt mijn enthousiasme niet af. Dit maak je misschien maar één keer mee. Het enige publieksmoment tijdens dit bezoek is in Gemert. Straks stroomt het Ridderplein vol met schoolkinderen. Die kunnen straks zeggen dat ze erbij waren, toen de koning en koningin naar Gemert kwamen. Dat vergeten ze nooit meer en daar praten ze nog over als ze zelf kinderen en kleinkinderen hebben.”

Wilhelmus

Anderhalf uur later is het plein één oranje zee. Kinderen zwaaien met vlaggetjes en zingen het Wilhelmus mee met Gruijtmuntend. Het Gemertse entertainmentduo, bestaande uit ex-prinsen carnaval Tim Gruijters en Ruud Vermunt, is ingehuurd om het publiek op te warmen en de ‘crowd te managen’. Dat laatste is best een uitdaging. Ieder kind in het schoolvak wil vooraan staan. Dus wordt er aan beide zijden van het lint een spel gespeeld, waarbij het koord tekens een stukje naar voren en weer naar achteren opschuift.
Als het koningspaar uitstapt is het hek helemaal van de dam. De bus is met enige vertraging in Gemert gearriveerd, omdat er in Bakel, De Mortel en Gemert tientallen mensen langs de route stonden. Ook zij rekenden op een zwaaimoment. Het zou niet passend zijn geweest, om daar zomaar aan voorbij te gaan. Door even de wind uit de zeilen te halen kon er toch gewuifd worden.

High-five 

Ook op het plein in Gemert nemen Willem-Alexander en Máxima de tijd om het publiek te begroeten. Een high-five met de koning, een knuffel of een selfie met de koningin, het mag vandaag allemaal. En als de vorst gebaart dat de kinderen wat naar achteren moeten, wordt er natuurlijk wel geluisterd. “Wat een ontvangst”, zegt de koning, die net als zijn echtgenote ontspannen oogt en er zichtbaar plezier aan lijkt te beleven. Dat de twee zo makkelijk benaderbaar zijn, is een aangename verrassing voor de Gemertse Oranje-supporters. “Het is een feest, net Koningsdag in het klein”, merkt een van hen op.

Lach en traan

Het is een bezoek met een lach en een traan. Binnen de muren van het gemeentehuis praat het paar met inwoners en ondernemers en hulpverleners over de impact van de coronapandemie. Gemert-Bakel is zwaar getroffen door de eerste coronagolf. Gesprekpartners zijn Pieter Reijnders (corona-patiënt), José Geurts (longcovid patiënt), José Biemans (weduwe corona-slachtoffer), Enrico Frauenfelder (buitengewoon opsporingsambtenaar en weduwnaar corona-slachtoffer), Heidi van de Laar-Tibosch (IC-medewerker), Erik Biemans (ambulancebroeder), Lonneke van de Crommenacker (huisarts) en Moniek de Groof (uitvaartondernemer). Zij deelden hun persoonlijke ervaringen. “Hij ging gezond de deur uit en daarna was het ineens voorbij. Ik heb nooit meer afscheid kunnen nemen”, vertelde José Biemans, terwijl ze een foto van haar overleden man Wim aan de zichtbaar ontroerde koningin overhandigde.

Coöperatie

Na deze achtbaan aan emoties, wacht in Gemert nog een laatste stop in het Boerenbondsmuseum. Het is een vertrouwde plek voor de Oranjes, want ook de moeder van de koning, prinses Beatrix was er verschillende keren te gast. Willem-Alexander en Máxima schuiven er aan om met Philomeen Duinisveld (coöperatie Heerenboeren Landmeerseloop, Tiny Janssen (Dorpscoöperatie Elsendorp), Maja Pennings-Vogels (Zorgcoöperatie Gemert), Frits Swinkels (Energiecoöperatie Laarbeek) en Ronald Gerrits (Coopnet) te praten over de hedendaagse coöperatie. Verrijkt met nieuwe inzichten en een rieten mand vol warme worstenbroodjes stapt het koningspaar daarna weer in de bus, om de ‘Tour de Peel’ in Helmond af te ronden.

 

 

Foto's:


L0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.