23 september 2022

Stofzuiger

Als je 100 wilt worden en de 75 bent gepasseerd leef je in het 4e kwartaal. En telkens als ik ómkijk in mijn leven ben ik stomverbaasd over de enorme ontwikkelingen, waar ik –en mijn hele generatie mét mij – getuige van ben geweest. Zeker niet in de geest van “vroeger was alles beter”. Neen vroeger was vroeger en vandaag is vandaag; alles in zijn eigen hoedanigheid.
Een voorbeeld: een dezer dagen zag ik op tv een reclame voorbij komen voor ’n zeer geavanceerde stofzuiger. Met alles er op en er aan. Het deed me denken aan mijn moeder. Na de oorlog, in de wederopbouwtijd moest het woongedeelte van onze boerderij vanwege oorlogsschade gesloopt en opnieuw opgebouwd worden. Zodoende hadden we ’n tegelvloer in de grote woonkeuken. Op die tegelvloer kwamen tenslotte (vanwege ’t geluid) vier banen kokos matten. En om die matten schoon te houden werden ze geveegd met een ‘harde bezem’. (stof-stof!!). Af en toe – ik denk ééns per week werden die matten opgerold en werd erónder geveegd (stof-stof!!). En af en toe moest alles geschrobd worden, zowel de tegelvloer als de matten. Nogal wat jaren later kocht moeder haar eerste stofzuiger. Dat kon want we hadden intussen ook ’n elektriciteit aansluiting gekregen.
Die stofzuiger: ik zie ‘m nog voor me : ’n zwarte koker op ’n slee van Holland Electro. Met ’n stofzak die je geregeld leeg moest maken (weer stof-stof!!) want de papieren stofzuigerzakken kwamen pas veel later.
Maar wat was het ’n uitvinding en wat was het ’n rijkdom! En Moeder was er zuinig op: de stofzuiger werd oorspronkelijk alleen gebruikt voor de matten; de planken vloer in de zitkamer, de balatumvloeren op de slaapkamers en de betonvloer in de achterkeuken deed je met ’n mop of bezem, daar was de stofzuiger te goed voor!
Voor mij zijn dit van die momenten waarbij ik me realiseer dat ik (nog steeds) getuige ben van een razendsnelle, enorme ontwikkeling.

Margriet

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.