14 september 2022

Tesla-achtige Nio ET7 verbijstert met actieradius

Inderdaad, de Nio ET7 zou optisch beschouwd zo uit de stal van Tesla kunnen komen. Ouderwets kopieergedrag van de Chinezen? In zekere zin wel, maar de specificaties zijn hoe dan ook verbluffend.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: volgens de makers moet de variant met een 150-kWh batterij tot duizend kilometer op één acculading kunnen halen. Oké, dat moet nog wel gecorrigeerd worden naar de WLTP-normering, maar laat er eens 750 à 800 kilometer van overblijven… Bij de versies met 70 dan wel 100 kWh zal dat logischerwijs een stuk minder zijn. Wel bedienen die zich van dezelfde elektromotoren, namelijk eentje met 245 pk vóór en eentje met 408 pk achter. Doe je toch lekker mee op de dragstrip: 0-100 km/h gaat in 3,8 tellen. Een remparachute heb je dan niet nodig, want Brembo zorgt voor een effectieve vertraging. Gelukkig maar, want de vier klauwen moeten toch een 5,01 meter lange koets met ongetwijfeld een fors gewicht in bedwang houden. Het design ademt aan alle kanten Tesla en dat is vast geen toeval, net als de minimalistische inrichting van de cabine, die duidelijk afwijkt van de somptueuze salons die we bij bepaalde Chinese premiumautomobielen zien.

Nio, dat ook andere modellen produceert (die wellicht later de oversteek naar hier maken), hangt de ET7 standaard helemaal vol met toeters en bellen. Dat gaat van luchtvering met adaptieve schokdempers tot een panoramadak, elektrische achterklepbediening, soft-closeportieren, functies om semi-autonoom te rijden, displays voor- en achterin en vier verwarmbare massagezetels, waarvan de voorste zich in veertien richtingen elektrisch laten verstellen. Al met al geen kattenpis, hoe jammer het ook blijft dat het Chinese merk er niet voor gekozen heeft om met het ontwerp wat meer afstand van de Amerikaanse rivaal te nemen. Juist nu auto’s qua rijeigenschappen steeds meer op elkaar gaan lijken vormt design dé manier om onderscheid te creëren. Hoe dan ook, de Nio ET7 zal nog dit jaar op de Nederlandse markt verschijnen.

Foto's:


0