29 september 2022

Tim van den Heuvel uit Bakel bestormt internationale modewereld: ‘Ik werk lekker rebels’

BAKEL – Het is nog geen vier jaar geleden dat Tim van den Heuvel het modevak inrolde. Toch trekt de energieke Bakelse modeontwerper al internationaal de aandacht met zijn uitbundige, vrouwelijke creaties. ‘Alsof al mijn creativiteit ineens een weg naar buiten vindt.’

Door Siel Peijs

Hij is net terug van een tripje naar Berlijn, waar een stylist zijn creaties in collectie wil nemen. Binnenkort zijn zijn vrouwelijke, breed uitwaaierende jurken te bewonderen op de catwalks van de Fashion Weeks in Parijs en Milaan. Afgelopen jaar maakte de Amerikaans-Canadese zangeres Faouzia furore in een jurk van hem. En een presentatie op de rode loper van de MTV Awards, door een bekende Amerikaanse rapster, ging op het allerlaatste moment niet door.

Volumineuze uitbundigheid

“Het is inderdaad alsof ik in een stroomversnelling zit”, constateert Tim van den Heuvel met een grote glimlach. De jonge Bakelse couturier is pas een jaar afgestudeerd aan de mode-opleiding van het ROC in Tilburg. Maar met zijn creaties, die opvallen door volumineuze uitbundigheid die start vanuit een strakke taille, wist hij al internationaal de aandacht op zich te vestigen.

Modewereld

“Ik ben behoorlijk actief op Instagram”, probeert hij een verklaring te zoeken voor dat succes. “En ik heb mensen uit de modewereld, ook grote namen, gevraagd om terugkoppeling te geven op mijn ontwerpen. Misschien dat het een het ander versterkt, want ik kreeg die feedback ook. En het was goede feedback.”

Ava Max

Sindsdien zit de Bakelnaar bepaald niet om opdrachten verlegen. Hij werkt momenteel aan een collectie voor verschillende fashion weeks. Een Nederlandse zangeres heeft hem gevraagd een show-jurk te ontwerpen. En een stylist uit Los Angeles, die onder andere de Amerikaans zangeressen Ava Max en Bella Poarchin zijn cliëntendossier heeft, wil een creatie van Tim lenen.

Rebels

“Ik werk lekker rebels en laat me niet remmen door materiaalgebruik of stofkeuze”, vervolgt Tim. “Dat komt misschien door mijn achtergrond. Mijn vader heeft een bedrijf in grondverzet. Als kind al was ik in de loods bezig met constructies.” Hij lacht. “Ik denk dat ik één van de weinige modeontwerpers ben die niet alleen kan naaien, maar ook kan lassen. Ik durf die lastechnieken ook gerust te gebruiken om mijn creaties volume te geven.”

Commanderij College

Dat Tim in de modewereld terecht zou komen, lag een aantal jaar geleden bepaald niet voor de hand. Na de opleiding dierverzorging aan het Gemertse Commanderij College, begon hij aan een management-opleiding voor de transportsector. “Maar dat werkte niet voor mij, merkte ik al snel”, vertelt hij. Waarna een moeilijke periode volgde. “Ik ben gaan werken. Wel zestig uur in de week. Maar ’s avonds trok ik me terug op mijn kamer. Ik kon geen richting geven aan mijn leven.”

Fashion Designer

Daar, op de stilte van zijn kamer, bleek zijn tekenpen een uitlaatklep. Het leidde uiteindelijk naar de Tilburgse opleiding tot Fashion Designer. Tim trekt een alleszeggende lach: “Het begin van mijn vrije ik; alsof alle creativiteit die ik in me had, in één keer een weg naar buiten vond.”
Hij vloog door de opleiding heen. Waarna een jurk uit zijn afstudeer-collectie werd opgepikt door de stylist van Faouzia. Het bleek de start van een internationale campagne. Tim moet zich vanwege dat snelle succes soms in de arm knijpen, vertelt hij. Tegelijkertijd verbaast het ook niet helemaal: “Muziek helpt me tijdens het ontwerpproces. Mijn werken hebben daardoor een bepaald ritme. De jurk die Faouzia droeg, past precies bij het ritme in haar muziek.”

Jurk

Die jurk is nog tijdelijk te zien in de ontvangsthal van het gemeentehuis, waar Tim met drie van zijn creaties exposeerde. Een mooie manier om zijn werk ook dichtbij huis te laten zien, vertelt hij: “Er zullen vast mensen verbaasd zijn geweest om mijn jurken daar te zien. Maar ja, het verbaast mezelf ook hoe snel het allemaal gaat.”

Foto: Modeontwerper Tim van den Heuvel (Foto: Fotostudio John Geven)

Foto's:


T