27 oktober 2022

Het Dorp van Sinterklaas gaat weer open: Boerenbondsmuseum Gemert biedt Sint en Pieten onderdak

GEMERT – Pakjespieten in de pakjeskamer, de bakpieten bakken pepernoten in de bakkerij, de kamer van opa- en omapiet, de Pietenschool met rijmles, de slaapkamer van Sint en natuurlijk hét heiligdom van Sinterklaas, zijn werk- en ontvangstkamer. Het Boerenbondsmuseum is van donderdag 17 november tot en met zondag 20 november het domein van Sint en zijn Pieten.

Door Simon van Wetten

Alle Pieten zijn, net als Sinterklaas, hard aan het werk en de kinderen kunnen meedoen en helpen. Bijvoorbeeld bij de pepernotenbereiding met het vullen van de zakken. Of opa- en omapiet – gezelligheid staat in hun kamer centraal – assisteren bij de bereiding van wortelenstamp. Ja, winterpenen zijn in deze tijd sowieso goud waard. Op de rijmschool kun je bedenken wat je hoopt dat Sint jou gaat schenken en in de slaapkamer van onze Goedheiligman kijk je je ogen uit. Nee, hij is daar niet aanwezig, hij werkt! Eigenlijk is het niet de bedoeling deze gewijde kamer binnen te gaan, maar toch… Er ligt daar de magische slaapmijter van Sint. Die mijter kan iets! Het helpt Sint in slaap te vallen. Je moet weten, Sinterklaas moet ’s nachts vaak op pad, z’n bioritme ligt dan compleet aan gort en dan is zo’n wonderbaarlijke mijter een uitkomst. In de werkkamer vindt de ontmoeting met Sint Nicolaas plaats. Dát is zijn domein, daar staat zijn troon, de kapstok met zijn werkmijter en zijn bureau, met daarop opengeslagen het beroemde grote boek. Sinterklaas is dus aan het boekhouden, maar vindt het niet erg om in zijn werkzaamheden gestoord te worden.

Route

Ik spreek met Ruud Manders en Irene Janssen over de organisatie achter dit sfeerrijke evenement. “Ervaring helpt, we weten precies wat we willen en maken grote stappen. Per groepje van vijftien personen gaan kleine én grote mensen onder leiding van een routepiet op pad in het dorp van Sint. De rondwandeling duurt vanaf de start 70 minuten en de start zelf geschiedt steeds in tijdsblokken van om de 30 minuten Elke groep krijgt een groepssymbool, bijvoorbeeld het paard van Sint, of een dak, een ring of een wortel. Wachten op het moment van vertrek is aangenaam, want dat gebeurt op het Pietenspeelplein. De Pieten vermaken de kinderen tot het moment dat het symbool van de groep wordt omgeroepen. Ondanks alle vrolijkheid is er ook rust, het is niet massaal. Het serene van het Boerenbondsmuseum straalt uit op het dorp van Sint. We zijn dan ook erg blij met de logiesmogelijkheid die het museum aan Sinterklaas en al zijn Pieten biedt!”

Loting

Op 1-2 en 3 november kan men inschrijven voor de loting. “Op vrijdag 4 november gaat het computersysteem dat we hanteren automatisch loten. Het doet er niet toe of je al heel vroeg op die 1ste november of heel laat op de 3e november hebt ingeschreven, iedereen doet met evenveel kans mee. Zes keer inschrijven heeft geen nut; het systeem heeft dat dóór en in dat geval telt alleen de zesde inschrijving. Kaartjes worden na betaling per e-mail gestuurd, scannen via het mobieltje kan óók. Het is van belang te weten dat de donderdag- en vrijdagmorgen (17 en 18 nov.) gereserveerd zijn voor de groepen 3 van de diverse scholen.”

Informatie én inschrijven voor de loting via www.hetdorpvansinterklaas.nl

Hou die site ook ná 6 november in het oog voor extra informatie. En je kunt er nu al op kwijt dat je Pietambities hebt en méé wil doen. Dat kan als je 18 jaar of ouder bent.

Foto: Sint en pieten in het Boerenbondsmuseum.

Foto's:


0