18 november 2022

Noud en Nelly van de Ven-Nooijen uit Milheeze 60 jaar getrouwd: ‘Bavos bracht ons samen’

MILHEEZE – De naam ‘diamant’ komt uit het oude Griekenland. ‘Onverslaanbaar’ betekent het en dat past dus prima bij een zestigjarig huwelijk. Noud en Nelly van de Ven-Nooijen bereiken in deze dagen dit gedenkwaardig moment.

Door Simon van Wetten

De eerste ontmoeting – belangrijk, want de basis van dit huwelijksjubileum – vond plaats op het voetbalveld van Bavos, de Bakelse voetbalclub. Nelly: “Bereid je voor op een ingewikkeld verhaal. We woonden in Helmond, maar mijn vader kwam uit Bakel en was lid van Bavos. Bij het feest van het 25-jarig bestaan van de club mocht ik mee.” Noud neemt over: “Mijn vader was een Helmonder die in Bakel ging wonen en medeoprichter van Bavos werd. Hij is 25 jaar voorzitter geweest en ook nog 25 jaar erevoorzitter.” Op de feestavond hebben Nelly en Noud elkaar ontmoet. Noud: “Maar het heeft nog een paar jaar geduurd voor de beroemde vonk oversloeg, dat gebeurde bij het dansen en het naar huis brengen en m’n toekomstige schoonouders die, terwijl Nelly en ik voor hun huis afscheid namen, de voordeur opentrokken en zeiden: Komt efkes binnen…Bavos bracht ons dus samen”
In de verkeringstijd zijn de verliefden al wel samen op vakantie geweest. Nelly: “Ik had gewoon geboekt, en vertelde dat thuis. Het werden platonische weken, want die hospita daar in Apeldoorn hield strak het oog op, hoe zal ik het zeggen, een scheiding der geesten.” Toen de trouwplannen concreet werden, startte Noud een installatiebureau en -winkel in Milheeze, en zorgde dat het bedrijfsgebouw ook een beetje een woning werd. “Dat was nog voor ons trouwen. Naderhand betrokken we een woning en bedrijfspand in de Van Griensvenstraat.”

In 1962 werd er getrouwd, eerst voor de wet, een maand later voor de kerk. Noud wast nét 27, Nelly nét niet 25. Nelly lacht: “In die maand ging Noud ’s avonds netjes naar zijn ouderlijk huis.”
Na een ongeluk op het voetbalveld, Noud lag acht weken plat op bed, is hij van beroep veranderd. “Ik begon bij de VIBO, een groothandel in elektromaterialen, maar stapte toen over naar wijkhuis De Lier in Helmond, als beheerder.” Nelly begon na de Helmondse St.-Joseph-ULO op kantoor bij de EDAH, daarna bij de Vlisco. “Typen, kostprijs berekenen, dat soort dingen.”

Tegenwoordig is Noud veel bezig met origami, Japanse vouwkunst. Een vitrine in de huiskamer met prachtige maaksels getuigt van die mooie hobby. Nelly: “Ik mag niet meehelpen met vouwen. Ik ben niet secuur genoeg.” Terwijl Noud ook nog voorzitter van de KBO was en veel vrijwilligerswerk in De Schans deed, werkte Nelly als vrijwilligster in seniorenresidentie ‘De Berken’. “En samen gaan we naar de beweegtuin, Noud zowat het hele jaar, ik als het niet al te koud is.”

Beiden zijn het erover eens: “Milheeze is een fijn dorp om in te wonen. Er heerst hier een grote gemeenschapszin en er is een sterk verenigingsleven. Maar soms zijn we met z’n allen iets te afwachtend als er eigenlijk iets moet gebeuren. Wij ervaren dat met ons huis aan het hofje in de Zonnehoek. In het centrumplan staat dat dat deze rij huizen weg moet. Geen der bewoners is daar blij mee, maar niemand onderneemt wat. Terwijl het een grote zorg is, want al die mensen moeten op hun oude dag nog gaan verhuizen. En als onze huizen nou in slechte staat waren, maar dat is zeker niet het geval.”

Samen met zoon en dochter, drie kleinkinderen en achterkleinkind (“er komt er nóg eentje aan”), aanhang, familie en vrienden vieren Noud en Nelly komende zondag hun feest.

Noud en Nelly in het Zonnehoekhofje

Foto's:


0