23 november 2022

AZC

De rust lijkt soms te zijn weergekeerd in ons dorp na de heftige emoties en de komst van Wilders naar sporthal ‘De Beek’ een paar weken geleden. Maar dat is schijn. Er was op een enkele plek een groot spandoek met de duidelijke boodschap: geen AZC in ons dorp. Er was ook, wat later, een spandoek met daarop de boodschap dat vluchtelingen welkom zijn in ons gastvrije Bakel. Beide spandoeken zijn door anonieme personen stiekem verwijderd. Het eerste door voorstanders van de komst van vluchtelingen, het tweede door tegenstanders. Ik vind dat het in beide gevallen niet kan. Iedereen heeft het recht zijn of haar mening op een spandoek te verkondigen. En daar dien je respect voor te hebben. Vrije meningsuiting is een heel groot goed, dus geef ruimte aan de mening van anderen.

De onverdraagzaamheid achter dit weghalen van spandoeken deed zich ook voor in de sporthal waar onze burgemeester zijn best deed uit te leggen wat er aan de hand was – er was toen nog geen enkel definitief besluit gevallen en de gemeenteraad had zich nog niet hoeven uit te spreken. Gelukkig waren de botte en onverdraagzame reacties beperkt tot een kleine groep mensen. Ik heb in de sporthal veel mensen gesproken met invoelbare en begrijpelijke bezwaren tegen de komst van vluchtelingen. Het merendeel van die mensen had echter ook begrip voor het gegeven dat ons land iets moet met die vluchtelingen en dat je als gemeente niet kunt zeggen: ‘is mijn pakkie-aan niet; Gemert moet het maar oplossen of Helmond of Eindhoven, maar niet in ons mooie Bospark’. Overigens is het in ons mooie Bospark ook nu al niet pluis: vele verzorgenden durven daar niet alleen naar hun werk te gaan als het donker is; er wordt ingebroken, vernield, gedeald en gestolen. Door Nederlandse burgers.

Dus, voorstanders van de komst van vluchtelingen moeten stoppen met het neersabelen van de tegenstanders en tegenstanders moeten stoppen met het afbranden van voorstanders. In het gewone leven maar zeker ook op social media. Voorstanders zijn mensen zoals jij en ik. Tegenstanders zijn mensen zoals jij en ik. Voor- en tegenstanders moeten ondanks meningsverschillen gezellig op een Bakels terras kunnen zitten met een pilsje (liefst Holevoort natuurlijk), koffie, jenever of warme chocolademelk, samen carnaval vieren, samen sporten, samen naar de kermis, samen naar het Parochiehuis. Laat ons dorp een oase zijn zoals het dorpje van Asterix en Obelix in het Gallië tijdens de Romeinse bezetting.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0