23 november 2022

Een volwassen vleeservaring

GEMERT – Wat definieert vlees? De smaak? De structuur? Hoe het eruit ziet? Of dat het van dier gemaakt is? Tot voor kort hadden we deze vraag volmonding met een viervoudig ja beantwoord.

Een lunch bij KOKS Gemert heeft ons aan het twijfelen gebracht. Het restaurant heeft Redefine Meat Lamsköfte op de kaart staan: een vleesvervanger die niet van echt te onderscheiden zou zijn.

Redefine Meat is een van oorsprong Israelische startup die, vanuit een voormalige slachterij in het Brabantse Best, de wereld wil veroveren door een dierloze vleeservaring te bieden. De belangrijkste bestanddelen van deze door vleeseters ontwikkelde Brainport-burgers, -biefstukken en -spiezen zijn (kikker)erwten, kokosvet, soja, gist, bieten- en cranberrysap. Ze worden geproduceerd met behulp van 3D-printers en kunstmatige intelligentie, maar zijn niet genetisch gemodificeerd. Redefine Meat is een van de genomineerden voor de Horecava Innovation Award, die in januari 2023 wordt uitgereikt tijdens de grootste horecavakbeurs die ons land rijk is.

Is alle aandacht terecht, of is Redefine Meat vlees noch vis? Wij namen de proef op de som. Koks serveert de Lamsköfte op een pita met gegrilde groenten en rode bietenhumus. Ook de spiesjes zijn gegrild en zien er niet anders uit dan de köfte, zoals we die kennen. Hoe kritisch we ook proeven en kauwen, het blijft als vlees smaken, heeft een vergelijkbare structuur en is nagenoeg even sappig. Een sterk staaltje, diervriendelijk en relatief duurzaam bovendien. Anders dan Uri Geller verkoopt de maker geen illusie, maar een volwassen vleeservaring.

Foto's:


V