09 november 2022

Fantast Nico Dros te gast bij Literair Café Gemert

GEMERT – Op donderdag 17 november is Nico Dros te gast bij het Literair Café van Bibliotheek De Lage Beemden Nico Dros (Texel, 1956) is een fantast. Na zijn studie geschiedenis gaf hij zijn baan als historisch onderzoeker al gauw op om zich toe te leggen op het schrijven van fictie. Daarnaast richtte hij de Schrijversvakschool Amsterdam op.

Nico Dros schreef nog wel historische studies zoals ‘Toen Texel nog Fries was’(2015), maar zijn liefde ging toch vooral naar de roman, waarin hij zich een wereld kon toe eigenen, die niet per se de zijne was.
Dros debuteerde in 1991 met de historische roman Noorderburen over de lotgevallen van een aristocraat die in de Franse tijd naar een vergeten dorp wordt verbannen. Het boek werd in 1992 genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs. Hij won in 2007 de Gouden Doerian voor zijn roman ‘Dromen van de bok’, nadat het boek in 2006 was genomineerd voor De Diamanten Kogel (het spannendste boek) en in 2007 voor de Saint Amourprijs (beste seksscène). In 2022 werd ‘Willem die Madoc maakte’ genomineerd voor de Librisprijs én de Boon Literatuurprijs.
De auteur van de middeleeuwse satire Van den vos Reynaerde noemt zichzelf ‘Willem die Madoc maecte’. Van deze Willem is niets bekend en ook zijn ‘Madoc’ is nooit teruggevonden.
Juist omdat er zo weinig bekend is, leent het gegeven zich bij uitstek voor speculatieve fictie en dat is precies wat Nico Dros deed. Natuurlijk heeft hij veel research gedaan naar het leven in de dertiende eeuw, ‘maar mensen moeten niet het idee krijgen dat ik me rot heb gestudeerd op het onderwerp. Je moet heel veel vergeten, vervolgens moet dat een beetje fermenteren. Je moet je thuis voelen in die wereld en dan beginnen je personages te bewegen.’
Het verhaal begint in 2015, met een Vlaamse mediëvist die een handschrift uit de dertiende eeuw in handen krijgt dat volgens hem de sleutel zou kunnen bevatten tot het Madoc-raadsel. Daarna slingert Dros je de middeleeuwen in, waar een jongen van twaalf Brugge binnenwandelt. Het is 25 maart 1203.
Het Literair Café begint op donderdag 17 november om 20.00 uur in De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Iedereen is van harte welkom. In de voorverkoop kosten losse kaartjes 10 euro en zijn (alleen) online verkrijgbaar op https://delagebeemden.op-shop.nl. Op de avond zelf zijn de kaartjes te koop aan de kassa voor 12 euro. Jongeren tot 18 jaar betalen 3,50 euro voor een kaartje.

Nico Dros (foto: Annaleen Louwe)

Foto's:


0