23 november 2022

Het echte Sinterklaasgevoel in Gemert

GEMERT – De kleurrijke 5-decemberboekjes van weleer herleven in het Dorp van Sinterklaas. De Goedheiligman logeert samen met zijn Pieten en zijn paard O-zo-Snel op het Boerenbondsmuseum. Hier ervaren de kinderen én volwassenen de echte Sinterklaassfeer.

Door Simon van Wetten

Neem nu die grote schouw in de boerderij tegenover de ingang. Het is waarlijk een Jan Steen-tafereel. Hier zal Sint ongetwijfeld terugdenken aan de tijd dat hij nog slechts van middelbare leeftijd was, een paar eeuwen geleden. De kleurplaten op tafel mogen door de kindertjes ingekleurd worden, en de goei-kamer is bezaaid met verlanglijstjes.
In ‘De Roskam’ zitten twee Pieten klaar om inpak-les te geven, omringd door heel veel pakjes als voorbeeld. De snoepwinkeltjes-Piet moet alle pepernoten tellen. De toonbank ligt er vol mee. “Ik heb er vandaag al vijftienhonderd geteld,” zegt hij trots. Het wevershuisje wordt bewoond door opa- en oma-Piet. “Wij passen vanuit hier op het dorp.” Opa-Piet rammelt met het bewijs, een enorme sleutelbos. “Hier kunnen we alle deuren mee openen.” Ook de was wordt in het wevershuisje gedaan. Er hangen wat tabberds van Sinterklaas te drogen. Spijtig is wel dat het strijkijzer op één van de witte onderhemden van Sint is blijven staan. “Nou ja, het is een onderhemd. Die schroeiplek ziet niemand.” Opa speelt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ op een mini-accordeon en oma wijst trots op nóg een piet in de kamer, de kanariepiet.
Lopend langs de stal weerklinkt luid gesnurk. Het blijkt de slapende O-zo-snel, die in verband met nachtdiensten natuurlijk niet gestoord mag worden. In de oude boerderij staat de eettafel van Sint en Pieten. Daarnaast is de slaapkamer van Sint Nicolaas. Op de stoel de geheimzinnige slaapmijter, voor de bedstee de rode muiltjes en op bed de knuffel (een pluizige schimmel) van Sint. In het bakhuis worden pepernoten bereid. De kinderen mogen helpen.
In de werkkamer ontmoet uw verslaggever de Goedheiligman. Hij kijkt mij geschrokken aan. “Ik dacht dat u van de FIOD was.” Mijn vragend gezicht noopt tot uitleg. Sint: “Ik heb zwart geld. Chocolademunten.”
Ik passeer tot slot de dichtschool. Alles hier is doordacht en verfijnd en dit verhaal komt tot z’n eind.

Foto's:


0