12 november 2022

Het Handel van Nicky Opheij: ‘Ik zal altijd een dorpsmeisje blijven’

HANDEL – Als topmodel en televisiepresentator heeft Nicky Opheij veel bijzondere plekken van de wereld gezien. Voor de voormalige Miss Nederland kan geen van die plekken echter tippen aan haar geboortedorp: “Handel voelt altijd als thuiskomen.”

“Dit is mijn favoriete plek van Handel”, vertelt Nicky Opheij terwijl ze uitkijkt over het water van De Rooye Plas. “In de zomer is het net een Nederlands stukje Ibiza. Mensen komen hun hobby uitoefenen of om te ontspannen. Om te waterskiën, te zonnen, zwemmen, wandelen of om een drankje te doen. Er hangt hier altijd een relaxte, positieve sfeer.”

Watersport

De Rooye Plas herbergt een waterski- en wakeboardcentrum dat wordt beheerd door Freek School, Nederlands kampioen waterskiën en de vriend van Nicky. In de zomermaanden is de Miss Nederland van 2017 zelf ook regelmatig achter de binnen- of buitenbar van het paviljoen te vinden. De parasolbar buiten is haar favoriet: “Die is open bij mooi weer.” Iets wat opvallend veel voorkomt, voegt ze direct toe: “Het klinkt misschien raar, maar hier schijnt vaak de zon als het in de rest van Nederland regent. Die buien gaan op de één of andere manier altijd om de plas heen.”

Mede daardoor is het watersportcentrum populair onder waterskiërs. Daar dragen ook de beschutte ligging en de lengte van de baan aan bij. Die lengte wordt het komende jaar nog vergroot, zodat het EK waterskiën naar Handel gehaald kan worden. Nicky: “Ik ben geen expert. Maar volgens Freek vind je zo’n baan nergens in Nederland. Zelfs in België of Duitsland niet.”

Openluchttheater

De gunstige weersomstandigheden komen ook van pas bij een tweede favoriete plek van Nicky, het openluchttheater. “Een must-see voor iedereen die Handel bezoekt”, zegt ze. “Het ligt midden in de bossen en als toeschouwer zit je op houten bankjes. Daardoor heb je meteen een sprookjes-gevoel als Toneelgroep De Kern er één van haar musicals opvoert. Supertof om te zien.”

Handelse bossen

De bosrijke omgeving van Handel is sowieso iets waar Nicky van geniet, vervolgt ze: “Ik wandel en hardloop graag. Dat kan hier prima. Het park bij Huize Padua en de Handelse Bossen richting Boekel zijn echt mooie stukken. Het is niet voor niets dat je daar veel mensen van buiten Handel tegenkomt.”

Speeltuin

Via de Handelse Bossen belandt Nicky in haar jonge jaren. Tegen de bosrand ligt een fraai uitgeruste speeltuin. “Vroeger ging ik daar altijd met mijn vriendinnetjes spelen”, lacht ze. “Jammer genoeg ben ik met mijn één-meter-tachtig de glijbaan ontgroeid. Maar voor kinderen is het nog steeds een leuke plek. De toegang is vrij. Bij de ingang hangt alleen een potje waar bezoekers geld kunnen achterlaten. Dat geld gaat rechtstreeks naar de vrijwilligers die het onderhoud doen.”

Dorpsmeisje

Die gemeenschapszin, vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor het dorp, tekent volgens Nicky de sfeer van ‘haar’ Handel. Een sfeer die ze ook aantreft in De Bron. ‘Het kloppend hart van Handel’, noemt ze het dorpshuis: “Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt er bij elkaar. Dat vind ik altijd heel bijzonder. Voor mijn werk ben ik veel op reis. Daar geniet ik enorm van, maar ik ben altijd ook weer blij als ik naar huis mag. Ik zal altijd een dorpsmeisje blijven.”

Foto: Nicky Opheij bij de Rooye Plas. 

(Tekst: Siel Peijs. Foto; Jeroen Kuppens/Kuppens Fotografie)

Foto's:


H