25 november 2022

Kleding toen (vervolg)

Vervolg op mijn verhaal van vorige week: Na de tricot kousen die ik me nog herinner van mijn kinderjaren, kwamen de nylon kousen. Ik denk dat ik de eerste kreeg rond de Plechtige Communie, in de zesde klas, verlaten Lagere School en overgaan naar vervolgonderwijs, in mijn geval kostschool en Mulo.

Als ik google, vind ik dat rond 1940 het product nylon werd uitgevonden en in de markt gepresenteerd werd met de reclamekreet “zo sterk als staal en zo dun als spinrag”.
De nylonkous zoals ik me die herinner was inderdaad wel sterk, maar als er een haakje in kwam ging ie “ritsen” of “ladderen”. (Met nagellak kon je die rits wel stilzetten.) Die ladder kon je ook op laten halen: naar de winkel – meestal de schoenenzaak – en enkele dagen later weer ophalen, was ie gemaakt en had je tegen betaling van enkele dubbeltjes weer ’n hele kous. In feite was de kous een héél fijn breiwerkje en ’n gevallen steek in een breiwerk ophalen hadden we op school in de handwerk les wel geleerd, maar dit was te “friemelig”. Dus daar moeten ze wel ’n goeie machine voor hebben gehad. Ik denk dat ze ook nog niet rond konden breien, want er zat altijd een naad in de achterkant – moest je opletten dat die recht zat.

Om de kousen op te houden was er weer dat gordeltje of de step-in met jarretels. Mijn Moeder (en alle vrouwen van haar generatie) droegen ’n korset, met van die lange veters om ’t goed strak te trekken en jarretels er aan om de kousen op te houden. Die kousen zaten nooit echt fijn: rolden toch ’n beetje om je bovenbeen en knepen dan vervelend.
Daarna kwamen de mousse kousen. Grote voordeel: die konden niet meer ritsen/ladderen en hadden geen naad; werden dus wél rondgebreid. En nóg later kwamen de pantykousen. Dat was een hele vooruitgang, was je eindelijk van die jarretels af.

In die zelfde tijd kwam ook steeds meer de pantalon voor dames in de mode; wat een weelde. En dan natuurlijk weer ’n uiterste : de hot pants. In de loop der jaren: wijde broeken, smalle broeken, tot op de grond, tot boven de enkel…’n mens zoekt blijkbaar toch altijd weer de variatie!
Volgende week nog ’n extra stukje over de ‘ontdekking’ van nylon

Margriet

Foto's:


0