16 november 2022

Spaans filmweekend Luxor Gemert

GEMERT – Het komend weekend organiseert Filmhuis Luxor weer een filmweekend met drie films in twee dagen. Dit keer is het thema Spanje. Het programma begint op vrijdagavond 18 november 20.30 uur met een film van regisseur Pedro Aldomovar. Op zaterdagmiddag 19 november wordt om 15.00 uur het sociaal-realistische drama La última primavera vertoond, waarna om 20.30 uur: een fijn-venijnige Spaanse komedie volgt.

De film La Última Primavera speelt zich af in Spanje, maar komt uit het brein van de Nederlandse filmmaakster Isabel Lamberti. Ze studeerde in 2015 af met een documentaire en in 2020 kwam haar eerste lange speelfilm uit: La última primavera. In beide producties koos ze niet voor professionele acteurs of actrices, maar voor de echte bewoners van de wijk: twee zigeunerbroertjes en hun familie.
De film speelt zich af in Cañada Real, een illegale krottenwijk in Madrid. Er heerst grote armoede, maar het oogt allemaal niet zo somber. Kinderen spelen buiten tussen de rommel, men helpt er elkaar en er heerst een groot saamhorigheidsgevoel onder de wijkbewoners. De toekomst ziet er voor hen echter verre van rooskleurig uit. De grond waarop de krotten staan is door de overheid aan een projectontwikkelaar verkocht en de bewoners weten dat elke dag het bericht kan komen dat ze moeten vertrekken omdat hun huizen worden afgebroken. Ook het gezin Mandoza moet weg, maar de vader wil het nog niet accepteren. Sterker nog: hij heeft net een stuk aan zijn eigen krot aangebouwd. Maar niet alleen de ouders van het gezin kampen met grote zorgen; ook hun drie kinderen moeten het toekomstige vertrek uit hun vertrouwde omgeving verwerken……..…
De regisseuse maakte er met opzet geen documentaire van, maar een film die dicht bij de werkelijkheid blijft. Met een familie die min of meer zichzelf speelt.
Alle drie de films worden vertoond in de grote zaal van café-restaurant Ridderhof, Ridderplein 9 in Gemert. Entree per film is 6 euro. Studenten betalen half geld. De filmzaal is te bereiken via de buitengang links van het restaurant. Op www.filmhuisluxorgemert.nl staat meer informatie.

Scene uit La Última Primavera.

Foto's:


0