21 november 2022

Thuiswerken voor beginners; deze drie zaken heb je nodig!

Opeens gingen we het massaal doen; thuiswerken. Waar het voor de covid-periode in sommige sectoren nog een utopie leek, werd het daarna opeens heel gangbaar. Op dit moment is de één is weer terug naar kantoor, maar de ander werkt helemaal thuis. Daarnaast is er ook nog de tussencategorie, namelijk de mensen die hybride werken.

Welke vorm jij ook gaat doen, thuiswerken is daadwerkelijk totaal anders dan op kantoor. Daarom hier voor de starters én de werknemers die qua thuiswerken een valse start hebben gemaakt op een rij wat nodig is om efficiënt thuis te werken.

1.   Gedegen basis

Thuiswerken doe je natuurlijk online, dat is een basisvereiste om je werk goed te kunnen doen. Veel mensen denken dat internet altijd hetzelfde is, maar dat is zeker niet het geval. Er zit daadwerkelijk verschil in het ene en het andere internet. Zo is er verschil in upload snelheid maar ook in het live streamen van gesprekken en overleggen.

Om daadwerkelijk een goede inbreng te kunnen hebben in een vergadering is het zeer belangrijk dat er geen vertraging op de lijn hebt. Glasvezel internet is hier dan ook een vereiste voor. Het gaat maar om milliseconde, maar dit is wel daadwerkelijk merkbaar en het voorkomt dat je door iemand heen praat. Daarnaast voorkomt het een hoop werkfrustraties wanneer je internet gewoon optimaal werkt.

2.   Hardware op orde

Naast het feit dat je internet goed moet werken, is het ook fijn om de juiste spullen te hebben om je werk te kunnen doen. Wanneer jouw laptop zijn beste dagen heeft gehad, is het aan te raden in overleg met je baas een nieuwe (mét garantie) te kopen. De meeste mensen werken minstens 40 uur in de week, wanneer je dit met gebrekkige spullen moet doen gaat dit snel drukken op je werkplezier. En dan hebben we het nog geen eens over je productiviteit gehad. Gun jezelf dus de beste spullen om je werk te kunnen doen.

3.   Meubilair

Nog even terugkomend op die uren dat je achter je pc zit. Dit zijn ook uren dat je in een specifieke houding zit. Investeren in goed meubilair zoals een stoel en bureau zijn dan ook cruciaal voor je gezondheid. Wanneer jij al deze tijd doorbrengt in een verkeerde houding, is het wachten tot het moment dat je een abonnement bij de fysio kunt gaan afsluiten. Ook een fijne ruimte, al dan niet een apart kantoor, zijn erg belangrijk. Zorg er in ieder geval voor dat je niet gestoord wordt en in alle rust je werk kunt doen.

Kortom, thuiswerken klinkt eenvoudig en gemakkelijk maar brengt ook zeker uitdagingen met zich mee. Zeker wanneer het structureel is bij jouw (nieuwe) baan dan is het aan te raden om een goede basis aan te leggen inclusief de nodige investeringen. Je baas heeft hier ook zeker een verantwoordelijkheid en schroom dan ook niet om hem of haar hierop te wijzen.

Thuiswerken heeft namelijk voor de werkgever ook vele voordelen zoals het besparen op reiskosten en kantoorruimte. Hier iets voor terugdoen is dan ook meer dan logisch en vaak ook nog fiscaal aantrekkelijk voor de werkgever. En uiteindelijk is iedereen erbij gebaat wanneer jij je werk goed kunt doen!

Foto's:


T