02 december 2022

Sexy, snel, efficiënt: vijfde generatie Toyota Prius

Wederom moeten we wennen aan het design van de Toyota Prius… maar nu in de positieve zin des woords. Hij rekent af met de vreemde uitstraling van zijn voorgangers en is ineens sexy geworden. Snel en efficiënt, dat ook.

Oké, Toyota moest wel. Vroeger had de Prius als apostel van duurzame mobiliteit het rijk alleen, nu heeft hij vele concurrenten om zich heen te dulden, ook binnen de eigen stal. De ontwerpers begonnen daarom met een schone lei en creërden een meer dan appetijtelijke vijfdeurs hatchback die behoorlijk tegen een coupé aan schurkt. De daklijn torent vijf centimeter lager boven het wegdek uit en de wielbasis groeide juist met die afstand, terwijl de breedte met 2,2 centimeter toenam en de totale lengte met 4,6 centimeter kromp. Ook het zwaartepunt daalde, dankzij de toepassing van het bekende TNGA-platform en een gunstiger positionering van de brandstoftank en het accupakket. Wellicht betekent dat laatste ook goed nieuws voor de ruimte in de cabine, waar de inzittenden uitkijken op een heuse ‘Island Architecture’. Zo noemt Toyota de werkplek met twee beeldschermen, waarvan er één hoog voor de chauffeur zit. Het stuurwiel met een veelheid aan knoppen beantwoordt aan de behoefte bij consumenten om niet verplicht alles via het touchscreen te moeten bedienen.

Prettig allemaal, maar de essentie van de Prius schuilt natuurlijk in de hybride aandrijflijn. Die zal voor de Europese markt altijd van het type plug-in zijn, met een zuiver elektrisch bereik dat vijftig procent verder gaat dan voorheen. Daaarmee zou je over zo’n 75 kilometer praten. Werkt de stille kracht samen met zijn brommende collega, voortaan een tweeliter viercilinder, dan komt er maximaal 223 pk vrij. Kortom, áls de nestor der hybrides bij Toyota nog een geitenwollensokkenimago had, schudt hij dat nu definitief van zich af. Het zou ons niks verbazen als hij in zijn vijfde gedaante een behoorlijk deel van het succes terugpakt dat hij claimde in de tijd dat de overheid hybrides nog subsidieerde. Kocht je een Prius altijd met het hoofd, vanaf nu doe je dat ook met het hart. Het kan vanaf het tweede kwartaal van 2023, als hij zich present meldt bij de dealers.

Foto's:


0