01 december 2022

Werkgroep praat met gemeenteraad over locatie vluchtelingenopvang Bakel

BAKEL – De mogelijke komst van asielzoekers naar Bakel houdt zowel inwoners als politiek flink bezig. Na de hoorzitting van dinsdag nodigde de Werkgroep Kritisch Keuze Locatie Landgoed Bakel de gemeenteraadsleden donderdagavond uit voor een open gesprek over de mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen.

Van de redactie

Jan Vroomans (Politiek op Inhoud) en Toon Coopmans (Dorpspartij) legden het graag uit. “Het plan van De Zorgboog is nog geen plan. Het is een principeverzoek. Dat moet je zien als een schets op de achterkant van een sigarenkistje”, zei Coopmans. Vroomans: “Daarmee vraagt De Zorgboog aan de gemeente of het voor te stellen is dat er gebouwd wordt op de plek waar nu de Jan de Witkliniek staat. Pas als de gemeente dat inderdaad voorstelbaar vindt kunnen de officiële procedures worden opgestart. Dat betekent concreet dat het nog jaren en jaren kan duren voordat de eerste schop in de grond gaat.”
Donderdagavond waren de gemeenteraadsleden van Gemert-Bakel uitgenodigd door de Werkgroep Kritisch Keuze Locatie Landgoed Bakel (WKKLL) om in een rustige setting te praten over het COA-verzoek vluchtelingen te huisvesten op het Zorgboogterrein. Tijdens een presentatie door de werkgroep kwam de vraag naar voren of die tijdelijke huisvesting gevolgen zou hebben voor de bouwplannen op het terrein. Dat bleek volgens de fracties -dus- niet het geval te zijn.
Dat antwoord nam de zorgen van WKKLL evenwel niet weg. De zeskoppige werkgroep, die bestaat uit vrijwilligers van Bospak Bakel, inwoners van Bakel en familieleden van bewoners, acht het terrein om verschillende redenen niet geschikt. Zo bestempelde WKKL de plek waar de opvang voorzien is als te afgelegen, te onoverzichtelijk en te slecht bereikbaar. Ook werden vragen gesteld bij het naast elkaar huisvesten van verschillende groepen kwetsbare mensen. Door de huidige bewoners van de Zorgbooglocatie wordt in elk geval bezorgd gereageerd, waarschuwde WKKLL: “De mensen snappen niet wat ze overkomt.”
WKKLL wees ook op het werk dat door de grote groep vrijwilligers van Bospark Bakel wordt gedaan, en maakte zich zorgen of de recreatieve functie van het landgoed wel intact zou blijven: “Straks kunnen opa’s en oma’s niet meer veilig met hun kleinkinderen het kabouterbos bezoeken.”
De gemeenteraadsleden hoorden de presentatie belangstellend aan, en probeerden waar mogelijk verheldering te brengen. Op de vraag of er in Bakel genoeg vrijwilligers zouden zijn om de vluchtelingen te begeleiden bij bijvoorbeeld taallessen, sporten of dagelijkse activiteiten was Coopmans duidelijk: “Ik ben in Overloon wezen praten. Daar stonden mensen bij wijze van spreke in de rij om hulp te bieden. Ik verwacht niet dat dat in Bakel anders zou zijn.”
In meer algemene zin wilde WKKLL weten in hoeverre de gemeente iets te zeggen heeft over het COA-verzoek. “Als gemeenteraad hebben wij het laatste woord”, benadrukte Stan van Kollenburg (Dorpspartij). “Er is nog niks beslist. Maar stel dat het doorgaat, dan stellen wij de kaders. Op basis daarvan worden afspraken met het COA gemaakt. En die afspraken zijn hard.”
“Wat vinden jullie er nu zelf eigenlijk van?”, vroeg een werkgroeplid tot slot aan de gemeenteraadsleden. “We zijn nog volop bezig om onze mening te vormen. Daarvoor proberen we zoveel mogelijk informatie op te halen, andere door deze bijeenkomst te bezoeken”, antwoordde Anne van Berlo (VVD). “Jullie mening is helder”, voegde Vroomans toe. “Op 6 december gaan we als gemeenteraad met elkaar in gesprek. Dan willen we er op basis van alle informatie samen uitkomen. We streven er in elk geval naar om consensus te bereiken.”

De plattegrond van Landgoed Bakel, met bovenin, bij de cirkel, de plek voor de mogelijke opvanglocatie.

Foto's:


0