24 januari 2023

Fleur Crommentuijn wint Voorleeswedstrijd 2023 in Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL – Ook dit jaar organiseerde Bibliotheek De Lage Beemden weer een lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De negen schoolkampioenen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Gemert, Bakel, Handel, De Mortel, Mileeze en De Rips streden jongstleden maandag om de prachtige titel ‘Voorleeskampioen van de Gemeente Gemert-Bakel’.

Door Simon van Wetten

De voorlezers zitten op het Eendracht-podium op een magnifieke stoel, die ongetwijfeld heel lekker leest. Tegenover hen de aanhang van de eigen school, maar ook de supporters van de negen andere scholen. Bovendien is zowel de schrijvende pers als Omroep Centraal.tv aanwezig. Best wel spannend allemaal. Gelukkig mag elke kandidaat een stuk voorlezen uit een boek naar keuze.

De zeer deskundige jury, bestaande uit voorzitter burgemeester Michiel van Veen, directeur van De Eendracht Remko Boesveld en Commanderijdocente Marja van de Laar, beoordeelt wie beste voorlezer is en de Gemeente Gemert-Bakel mag vertegenwoordigen bij de regionale kampioenschappen in maart of april aanstaande.
Het lot bepaalt de volgorde. Presentatrice Nicolette Kuijpers van de bieb trekt de lotjes en geeft alle kinderen nog mee dat “als je veel leest, dan gaan de dingen makkelijker op school”.

Saar de Koning van De Bakelaar in Bakel bijt de spits af en wordt net als later de andere negen voorlezers door de eigen aanhang met een heuse yell begroet en aangemoedigd. Saar koos voor ‘Alleen de beer mocht mee’ en leidt het verhaal prachtig en uit haar hoofd in. Fleur Crommentuijn van Het Venster leest welhaast als een actrice voor uit ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ en weet de spanning heel goed op te bouwen. Zij citeert de verschillende personages ook met verschillende stemmen. Heel goed! Dan een verhaal dat écht is gebeurd op de school die Faye Baggermans vertegenwoordigt, De Kleine Kapitein in Bakel. ‘Achtstegroepers huilen niet’, maar Faye weet in haar voorlezen toch heel duidelijk te maken dat de tranen nooit ver weg zijn. De Petrus Dondersschool heeft Joep Lemmens uitgekozen. De yell van zijn klasgenoten – “Onze yell, Joep redt ’t wel” – wordt bewaarheid, want zoals Joep bijvoorbeeld uit het boek ‘Stop’ het woord ‘levensgevaarlijk’ uitspreekt, maakt uw verslaggever zeer alert. Jip Amijs van ’t Einder houdt van grappige boeken en dat straalt hij ook uit. Met een grote glimlach verhaalt hij van een ruzie tussen de Griekse en de Romeinse goden, die wordt beslecht met een touwtrekwedstrijd.
De pauzeact is een quiz, met staan of zitten voor de twee antwoordmogelijkheden. Even lekker bewegen!
De Klimboom in de Rips stuurt Jero van der Heijden. “Ik hou van fantasy en komische boeken,” vertelt hij vooraf. Zijn inleiding alleen al is reden om dit boek, ‘De grijze jager’, te willen lezen. Nummer zeven in de rij is Anna Opsteen van De Havelt in Handel. Anna leest graag de boekenserie over Mees Kees, en dat getuigt van smaak. Zij leest voor uit ‘De Ontdekkingsreiziger’ en begint met gevoel voor dramatiek haar spannende verhaal over een neerstortend vliegtuig. Lynn Starre van De Samenstroom in Gemert kiest voor ‘Het meisje dat vuur spuwt’ en doet dat met prima stemwisselingen en intonaties. Bovendien kent ze heel veel zinnen uit haar hoofd, want ze kijkt veel en lang de zaal in. Gwen Priems van het Kleinerf in De Mortel laat op een spannende manier paars slijm en venijn een rol spelen in het bestrijden van de Kraken, een zeemonster dat het dorp in ‘Mus & kapitein Kwaadbaard’ bedreigt. Jady van de Nieuwenhof van De Kastanjelaar in Milheeze heeft het langst moeten wachten. “O, dat maakt niet uit.” Stoer! Het boek heet ‘Flip Fiasco’ maar een fiasco is het optreden van Jady allerminst. Haar knappe inleiding spreekt ze helemaal uit het hoofd uit.
Als de jury in beraad gaat scandeert de zaal de naam van hun favoriet. Tien favorieten! Burgemeester Van Veen legt uit dat er tien fantastische voorlezers hebben opgetreden, maar dat er maar één kan winnen… Fleur Crommentuijn!! Op de foto: Winnares Fleur – met beker – te midden van alle voorlezers, de jury en de presentatrice.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.