25 januari 2023

Alpe d’HuZes: opgeven is geen optie, maar spinnen en koffiedrinken wel

GEMERT – Gezien de hoogte van de berg in kwestie is een stevige aanloop nodig. Daarom organiseert Gimmert goes Alpe d’HuZes een tweetal activiteiten in de maand februari, namelijk een Spinning Marathon en een Koffiemaand.

Door Simon van Wetten

Aan tafel bij Mirjam en Jos van den Heuvel, geflankeerd door Ria van Dijk en Eric Kanters en aanvankelijk ook Hanneke Coppens, praten we niet alleen over de preludes die nu vast de aandacht vestigen op de 21 bochten van de Alpe d’Huez, maar ook over de persoonlijke beweegredenen en het doel: geld ophalen voor kankeronderzoek. Jos vertelt bijvoorbeeld: “Ik leef een beetje met en voor Alpe d’HuZes. Het is een virus.” En Mirjam vult aan: “Elke dag komen de tocht en de voorbereidingen wel een keer ter sprake.” Hanneke: “Als je op de flanken van die berg staat, dan is daar de lach en de traan, dan voel je de verbinding met al die mensen die zich een weg naar boven banen. Als ze even rusten op de plek waar je staat, komen de verhalen meteen los.” En Eric: “De saamhorigheid is uniek. Heb je een lekke band, dan wordt door een wildvreemde meteen een nieuwe aangereikt. Wat kost ie? Niets.”

Is het niet verschrikkelijk zwaar, dat stampen op de pedalen, dat licht voorovergebogen de volgende stap omhoog zetten bij een gemiddeld stijgingspercentage van 7.9%? Jos: “De mensen die kanker hebben, moeten elke dag lichamelijke en geestelijke pijn verbijten. Dan heb ik er die ene dag pijn lijden wel voor over. Trouwens, hoe vaker je naar boven gaat, hoe makkelijker het wordt. Zo tegen de zesde keer ken je alle bochten, je weet dat de meet nabij is, je stopt even om de spullen te pakken die herinneren aan degene voor wie je fietst, en dat laatste stukje word je dan gedragen door de emotie en de ontlading.”

Ria kreeg al op vrij jonge leeftijd borstkanker. “Op een gegeven moment was ik in Brabant uitbehandeld, maar in Maastricht zag men nog mogelijkheden. Daar was de behandeling succesvol. Toentertijd was er weinig gelegenheid om lotgenoten tegen te komen. Er waren wel praatgroepen, maar die werden bevolkt door – in mijn ogen – oudere mensen. Ook het UWV hielp niet erg. Daar wilde men mij afkeuren, maar ik wilde juist werken. Je zoekt namelijk vooral afleiding, dat hoort bij de overlevingsmodus waar je je op dat moment in bevindt. Goed, mijn casus werd een studieobject. Daar ben ik trots op, want het betekende een duidelijke vooruitgang in de behandelmethode.”
Na genezing komt de volgende fase. Eric: “Het bijeengebrachte geld is niet alleen voor onderzoek, óók voor de kwaliteit van leven gedurende en na de behandeling.”
De Spinning Marathon vindt plaats op zaterdag 4 februari, tussen 13.00 en 16.00 uur bij Fitland. Deelname kost 10.00 Euro per fiets per uur. Inschrijfformulieren via een QR-code op de affiches die op heel veel plaatsen zijn opgehangen, of via Facebook Gimmert Goes Alpe d’HuZes. Er vindt dan ook een loterij plaats. Jos: “De ondernemers van Gemert hebben prachtige prijzen aangedragen, waarvoor dank!”

De ‘Zes-koffiemaand’ geschiedt in samenwerking met Usawa. Als u bij Usawa of bij leden van Gimmert goes Alpe d’HuZes een pak koffie koopt, dan gaat de helft van de verkoopprijs naar het goede doel. Het betreft koffie met een unieke smaak, die alléén in februari te koop is en aan Alpe d’HuZes is voorbehouden. Bedrijven worden uitgenodigd een grootverpakking af te nemen, maar particulieren mogen dat natuurlijk ook.

Straks, op 1 juni, is de Alpe d’Huez weer voor één dag een Nederlandse berg. Voor een heel goed doel. (Bij de foto: Mirjam van den Heuvel, Ria van Dijk, Jos van den Heuvel en Eric Kanters. Hanneke Coppens ontbreekt vanwege wethouderlijke verplichtingen.)

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.