28 januari 2023

Boekel is veilige haven voor Marina en haar kinderen: ‘Onze stad ligt nog steeds onder vuur’

BOEKEL – De toekomst is onzeker, maar voorlopig zijn ze veilig. Marina Afanasiéva woont met haar twee kinderen Alina(15) en Milina(12) in Boekel. Tien maanden geleden moesten ze op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Oekraïne.

Door Piet van den Broek

Op 19 maart 2022 kwam Marina en haar kinderen in Boekel aan nadat ze was gevlucht uit Zaporizja in Oost-Oekraïne. Marina woonde tot 15 maart in deze industriestad met ruim 700.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Dnjepr. Sinds de inval op 24 februari in Oekraïne door Rusland veranderde alles. “Door de vele bombardementen en beschietingen op de stad besloten we op 15 maart te vluchten. Mijn man Maxim(40) was al buiten Oekraïne. Hij werkt als truckchauffeur door heel Europa en komt iedere drie maanden naar Boekel.”

Zaporizja

Haar ouders wonen nog in Zaporizja. Haar ouders, die beiden advocaat zijn hadden haar gestimuleerd om ook rechten te gaan studeren. Ze werkte na een universitaire juridische opleiding voor een rechtbank. Uiteindelijk bleek dat niet haar roeping te zijn en heeft ze zich omgeschoold tot schoonheidsspecialiste. “In Zaporizja had ik een eigen schoonheidssalon. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Boekel

De vlucht uit Oekraïne ging eerst naar de westelijk gelegen stad Lviv en daarna door naar een dorp in Polen. “In Polen ontmoetten we een Boekelse groep onder leiding van Carlo van Hout en een vrouw, die als tolk optrad, die ons en anderen in een bus meenamen naar Nederland. En zo stonden we op 19 maart vorig jaar met een hele groep op het Agathaplein Boekel.” Er moest toen naarstig naar onderdak worden gezocht. Marina werd met haar gezin opgevangen door Leo van de Zanden en Diny van de Gevel, bij wie zij enkele weken konden blijven. Omdat op het Agathaplein enkele appartementen van de gemeente leeg stonden konden meerdere Oekrainers daar worden ondergebracht.

Nederlands

Afgelopen zomer heeft Marina vijf maanden bij een een groentekweker gewerkt. De kinderen gaan naar het Jan van Brabant College in Helmond voor de Nederlandse taal. Verder volgen zij online les aan een Oekraïense onderwijsinstelling voor de vakken van een middelbare school.

Het interview met Marina komt grotendeels tot stand door middel van Google Translate, omdat zij onze taal nog niet machtig is. Begin maart start Marina een cursus Nederlands, die gegeven wordt door Capabel Onderwijs. Daarvoor moet ze 21 weken lang twee avonden per week naar Veghel.

Onder vuur

Op 5 december is Marina voor twee weken teruggegaan naar Zaporizja om haar ouders te bezoeken. “Onze stad ligt nog steeds onder vuur van de Russen. Er is veel schade aangericht. De inwoners zijn inmiddels gewend aan de veel luchtalarmen en beschietingen, maar voor een bezoeker is het zeer heftig.”

Sinds enkele maanden woont haar broer Dima (33) met zijn zoontje Yegor (4) ook bij haar in het appartement.

Toekomst

Het bevalt Marina en de kinderen goed in Boekel. “Het is rustig en de natuur is erg mooi.” Dochter Alina houdt van fietsen en dochter Milana houdt van dieren.
Binnenkort moeten ze gaan verhuizen omdat de appartementen op het plein worden afgebroken, de verhuizing houdt een grote verandering in. Wat de verdere toekomst brengt weten zij niet. Dat is nog zeer ongewis.

Foto: Milina, Alina en Marina.

Foto's:


0