24 januari 2023

Klimaatburgemeesters ontvangen Oegandese delegatie

GEMERT-BAKEL/BOEKEL – Op verzoek van VNG-International ontving de klimaatburgemeesters van Gemert-Bakel en Boekel op maandag 16 januari een delegatie uit Oeganda. De delegatie bestond uit de landelijke coördinator in Oeganda en een deel van zijn staf, een medewerker van VNG-International en een tweetal experts uit Gemert-Bakel die verbonden zijn aan het project.

In het verleden had de gemeente Gemert-Bakel een directe samenwerkingsrelatie met VNG-International in projecten in Oeganda. Duurzaamheid is – op alle vlakken – wereldwijd een steeds nadrukkelijker thema en om die reden was er een rol weggelegd voor de klimaatburgemeester. Die ontving hen in Eco-dorp Boekel, bij zijn collega klimaatburgemeester.
De Oegandezen waren blij verrast dat ze met eigen ogen konden zien dat duurzaam denken, doen en leven ook écht mogelijk is. Niet alleen voor de rijken, maar voor iedereen. Het Wijkontwerp, de bouw die klimaatpositief is (dus tijdens de bouw en gebruik CO2 opslaat in plaats van uitstoot), gezonde voeding zónder kunstmatige mest- of ‘gewasbeschermingsmiddelen’. En, zeker niet onbelangrijk, mensen zien naar elkaar om.
Andere thema’s gingen over gemeenten en politiek en de verbazing dat wetgeving zo ver achterloopt op wat er nodig is om de aarde leefbaar te houden. Dat betekende volgens de klimaatburgemeesters dat er een belangrijke rol ligt bij de gemeenten en politiek om de randen van de wetgeving op te zoeken en soms – gericht – buiten de lijntjes te kleuren om initiatieven mogelijk te maken: “Uitgangspunt om hiermee om te gaan is steeds weer dat een oplossing onder de streep op alle fronten goed moet zijn voor mens en natuur. Dat betekent bijna altijd dat de oplossing simpel is en dichtbij gevonden kan worden. Tegelijk vraagt het aan de mens, vooral de consument, om kritisch te zijn op het eigen gedrag. Dat blijkt internationaal overal een thema te zijn.”
Vol met indrukken, ideeën en nieuwe contacten vertrok de delegatie weer richting Den Haag.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.