25 januari 2023

Waeverstad als vanouds op z’n kop

GEMERT – De corona-onderbreking maakte het feest van herkenning alleen maar groter. Vanaf de binnenkomst van prins Ton d’n Úrste en zijn gevolg tot en met de feestelijke afsluiting, ruim vier uur later, zat de stemming tijdens de vrijdagavondaflevering van Waeverstad op z’n Kop er meer dan uitstekend in.

Door Simon van Wetten

Ruud en Tim van Duo Gruijtmuntend zorgden op de hun toevertrouwde vrolijke manier voor de verbindende teksten en verwelkomden naast de prinselijke entourage ook showorkest de Wevers, dat al zeventien jaar van de partij is. Om écht met een portie onzin te beginnen werden De Skoepies aangekondigd, ook al een duo, uit Helmond, wat aan het plat en sappig dialect ook duidelijk viel te horen. De twee heren vonden de verwelkoming aanvankelijk niet enthousiast genoeg en gaven het publiek een – benutte – herkansing. Eén van de aangesneden onderwerpen betrof het overmatig gebruik van wc-papier en leidde tot een lied over de merites op het toilet. Het publiek klapte uitbundig mee, zij hadden de handen immers nog vrij.

Ook Iveke van Gerven, tonpraatster en wereldberoemd in Esbeek en omgeving, had bij haar binnenkomst een staande ‘ovulatie’ verwacht, want haar alter ego, Mien Billekes-Jeuken, heeft in carnavalsland al enige faam verworven. Zij begon een diepgaand gesprek met de zaal over de huwelijksproblemen die zij ervaart met haar man Sjaak, “die zo mager is dat ik hem ’s winters als tochtstrip voor de deur leg.”

Uit Liessel werden vier piloten van ‘Brokken Airlines’ ingevlogen. Drie heren zaten strak in het pilotenpak, de vierde daarentegen, ook nog de gezagvoerder, betrad het podium in een veel lossere outfit en kondigde vluchtnummer 1-1-2 aan. Wethouder Martien Bankers werd door de captain uit het publiek gevist om als marshaller met twee tafeltennisbatjes het vliegtuig naar de startbaan te leiden. De act die volgde kan leiden tot vliegangst, maar de zaal vond het allemaal heel kostelijk.
Vervolgens was het de beurt aan tonprater Rob Scheepers. Nee, niet dé Rob Scheepers uit Sterksel, deze kwam uit Helmond, maar hij benaderde zijn beroemde naamgenoot in het bespelen van het publiek zeker. Als Joop van de Kringloop legde hij uit, strak kijkend naar een mevrouw aan een van de lange tafels voor hem, dat hij in Gemert “wà auw meuk” kwam ophalen. Een anekdote over een deftige mevrouw die toch geen geld over had voor kringloopkleren en aan wie hij daarom gratis de allerlelijkste kleding uit zijn zaak meegaf, eindigde met een wijzende vinger naar een andere mevrouw in de zaal: “En nou zit ze hier.”

Na de pauze werd de act van de oud-prinsen aangekondigd als: “We gaan naar Amsterdam.” En inderdaad, op het scherm verscheen de buitenkant van café Bolle Jan in de Jordaan. In dat decor volgde een playback medley, soms ook live, met opmerkelijk genoeg maar één Amsterdams liedje. Niettemin werd het een uiterst blijmoedige en levenslustige boel, zowel op het podium als in de zaal.

Daarna zong gemeenteraadslid Frances Dekker samen met een achtergrondkoor in oud-Egyptische kledij een lied over Hatsjepsoet, waarvan het op het scherm geprojecteerde refrein door het publiek uit volle borst werd meegezongen.

Peter van der Maas uit Hilvarenbeek is in de ton ‘De Psycholoog’. Zijn outfit refereerde aan de Gilles de la Tourette-aandoening; de verschillende kledingstukken vloekten nogal. De behandeling van een vrouw uit De Efteling – “ze zit al heel lang in de put” – bleek het begin van een heerlijke serie grappige woordspelingen en ‘psychologische’ beschouwingen.

Tadaa! Onder die naam zette een trio uit Helmond de zaal vervolgens volledig op de kop. Goeie muziek, goeie stemmen, met onder andere een daverend lied over de consequenties van de lockdown tijdens de corona, en een busreis naar Spanje die werd bekort met het meebrullen van prima gekozen meezingers.
Dit optreden ging bijna naadloos over in het slotoptreden van Hit ITH, twee zangers die het feestgedruis – zie de foto – nog een paar extra impulsen gaven; Waeverstad op z’n kop!

De zaal op z’n kop (Foto: Rutger Manders).

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.