20 februari 2023

Gemert luidt de klok voor Oekraïne: openbare herdenking 1 jaar oorlog

GEMERT – Gemert luidt op vrijdag 24 februari de klok voor Oekraïne. Het is dan 1 jaar geleden dat Rusland het buurland Oekraïne is binnengevallen. Daarom wordt er lokaal een herdenking georganiseerd. Oekraïense vluchtelingen uit Gemert en omgeving en inwoners van Gemert-Bakel en Laarbeek zijn van harte welkom bij de bijeenkomst op het Ridderplein.

Gedurende het afgelopen jaar is het Oekraïense volk zwaar getroffen door de oorlog. Door de
vele bombardementen en raketinslagen zijn vele bewoners en militairen gedood of gewond geraakt. Veel schade is aangericht aan de infrastructuur; met name de energievoorzieningen. Een groot aantal vluchtelingen heeft het land verlaten. Nederland en de gemeente Gemert-Bakel heeft zich niet onbetuigd gelaten bij de opvang van deze vluchtelingen.

Solidariteit, medeleven en vrede

Rotary Nederland heeft een oproep gedaan aan al haar leden om stil te staan bij de datum van 24 februari as. De Rotaryclub Gemert-Bakel/Laarbeek organiseert hier de herdenking. Wij willen meeleven met de Oekraïne bevolking zowel in Oekraïne als elders in Europa. Speciaal voor Oekraïners hier met als thema solidariteit, medeleven en vrede. Inmiddels heeft dit initiatief navolging gekregen op meerdere plaatsen in Nederland.

Uitnodiging

Deze herdenking zal worden gehouden op vrijdag 24 februari a.s. om 12.00 uur bij de voorzijde van het gemeentehuis. Van harte welkom zijn alle Oekraïense vluchtelingen uit Gemert en omgeving en alle inwoners uit Gemert-Bakel en Laarbeek.

Programma

De bijeenkomst begint met enige minuten klokkengelui vanuit de kerk van de Sint Jan ter herdenking van de slachtoffers. Daarna volgt een korte toespraak waarbij in het kort zal worden stilgestaan bij de verschrikkelijke oorlog en het doel van deze herdenking. Tijdens het spelen van het Wilhelmus zal de Nederlandse vlag gehesen worden. Hierna zal de Oekraïense vluchteling Misha Chuday met ”hart en ziel” een toespraak houden. Na deze toespraak zal het meest indrukwekkende gedeelte van deze bijeenkomst plaatsvinden. Vanuit de gemeente Gemert-Bakel is contact gelegd met de Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Zij hebben nu gezorgd dat vanuit het carillon het Oekraïens volkslied gespeeld wordt. Tijdens het spelen van het carillon zal de Oekraïense vlag worden gehesen.

Deze indrukwekkende bijeenkomst zal worden afgesloten met een dankwoord aan al degenen die hun medewerking aan deze bijeenkomst verleend hebben. Voor alle belangstellenden is er na afloop de gelegenheid met de Oekraïners een kopje koffie te drinken In Nazareth.

Foto's:


0