03 februari 2023

Gemertenaar Jochem Otten nieuwe directeur TextielMuseum Tilburg: ‘Ik kijk ernaar uit’

GEMERT – Gemertenaar Jochem Otten start op 1 april 2023 als directeur-bestuurder van Stichting Mommerskwartier. Onder de stichting vallen het TextielMuseum, het Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg. Otten stuurt nu nog theater Het Speelhuis en de Cacaofabriek in Helmond aan. In Tilburg volgt hij Errol van de Werdt op, die met pensioen gaat

“Het TextielMuseum is een fantastisch en toonaangevend museum waarin de archieffunctie, historische presentaties, actuele exposities en het TextielLab elkaar op een bijzondere manier aanvullen. Het Mommerskwartier ademt historie, toont actueel werk, maar levert ook een actieve bijdrage aan de toekomst. Er zijn bovendien ambitieuze plannen om te verbouwen en zo een nog spraakmakender plek te worden. Ik kijk ernaar uit om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden”, laat Otten optekenen.

Speelhuis en Cacaofabriek Helmond

Jochem Otten (1972) heeft ruime ervaring met het verbouwen van erfgoed, organisatieveranderingen en in de directievoering van culturele instellingen. Sinds september 2015 is hij in Helmond directeur van theater Het Speelhuis en De Cacaofabriek, waarin een expositieruimte voor beeldende kunst, drie filmzalen voor arthouse films, een poppodium, brasserie en tien creatieve bedrijven zijn gevestigd. In de afgelopen 7,5 jaar is onder zijn leiding De Cacaofabriek als organisatie neergezet, Het Speelhuis grootscheeps verbouwd en de fusie van beide instellingen voorbereid. Deze wordt in juli 2023 bekrachtigd. Na deze missies is hij naar eigen zeggen klaar voor een volgende stap die weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

De Helmondse wethouder Marita van Lierop (Cultuur) is van mening dat Jochem Otten een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het culturele klimaat in Helmond: “Door zijn inzet zijn beide culturele instellingen ware Helmondse hotspots geworden. Als gemeentebestuur wensen wij hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging in Tilburg.”

Design Academy Eindhoven

Eerder was Otten Hoofd Onderwijs op Design Academy Eindhoven. Vanuit die rol heeft hij het TextielMuseum al van dichtbij leren kennen. “We hebben in die tijd een samenwerkingsverband gecreëerd, waardoor studenten in het Textiellab op topniveau hun ideeën konden uitwerken. Het is mooi om te zien dat diezelfde studenten inmiddels de bekende ontwerpers van Nederland zijn. In de afgelopen twintig jaar heeft Tilburg enorme stappen gemaakt in de ontwikkeling van haar stedelijke identiteit. Cultuur speelt een steeds belangrijker rol en dat zorgt ervoor dat Tilburg zich meer en meer als dé inspirerende stad van Brabant manifesteert. Ik vind het geweldig dat ik vanuit deze nieuwe functie een bepalende rol mag vervullen in de vervolgstappen van de stedelijke ontwikkeling van Tilburg.”

Stichting Mommerskwartier Tilburg

Wim Bens, voorzitter Raad van Toezicht Stichting Mommerskwartier is blij met de benoeming van Otten. “De Raad is Errol zeer erkentelijk voor zijn inzet de afgelopen jaren, hij heeft de organisatie gebracht tot waar deze nu staat. We zijn ervan overtuigd dat we in Jochem een geschikte opvolger hebben gevonden. Jochem is een ervaren cultureel bestuurder die de bijzondere strategie, die Errol heeft ingezet richting een vernieuwd TextielMuseum, verder kan uitbouwen en tot realisatie kan brengen. Wij kijken uit naar de komst van Jochem en wensen hem veel succes.”

 

Foto: Jochem Otten (Foto: Josefina Eikenaar)

 

Foto's:


G